Wout van Aert won zaterdag tijdens de Olympische Spelen in Tokio de zilveren medaille in de wegwedstrijd voor mannen. Onze landgenoot won in een sprint om de tweede plaats het pleidooi van Tadej Pogacar. Richard Carapaz uit Ecuador won goud.

 

Nog geen week na zijn overwinning op de Champs-Élysées was Wout van Aert alweer zinnens om te schitteren op de fiets. Deze keer zakte hij samen met de Belgische nationale ploeg af naar Japan waar hij tijdens de Olympische Spelen van Tokio een medaille wou winnen, het liefst een gouden exemplaar.

Om dit te bewerkstelligen moest van Aert een 234-kilometer lange rit tot een goed einde brengen waarin ook enkele verraderlijke beklimmingen zaten verwerkt zoals de Mikuni-bergpas. Nadat van Aert deze beklimming goed en wel had overleefd, bleef hij alleen in het kielzog van de kopgroep rijden. Hij trof immers geen enkele andere Belgische renner aan die hem tijdens de slotkilometers in stelling kon brengen.

Hebben de Belgen te veel energie verspeeld?

Van Aert won dan wel mooi zilver, toch werd er stilgestaan bij het feit dat de Belgen zeer vroeg in de wedstrijd de leiding namen en hierdoor misschien kostbare energie verspeelden. Want ondanks het feit dat Tiesj Benoot en Mauri Vansevenant het tempo versnelde op enkele cruciale momenten, was er van Greg Van Avermaet en Remco Evenepoel geen spoor meer te bekennen tijdens de laatste kilometers. Van Avermaet had op 50 kilometer van de streep moeten lossen en Evenepoel zakte op de Mikuni-bergpas door het ijs.

Hierdoor kwam van Aert als enige Belg in de kopgroep terecht en verspeelde hij flink wat energie om deze bij te benen. Toen Richard Carapaz en Brandon McNulty de ontsnapping hadden ingezet, kon van Aert deze jongens dan ook niet alleen terughalen waardoor Carapaz met het goud aan de haal ging.

Achteraf praten is natuurlijk altijd makkelijk. Toch hoef je geen sportwetenschapper te zijn om te weten dat een extra renner in het team van de Belgen de kans op goud drastisch had kunnen verhogen. Al moeten we er ook bijvertellen dat er in de sport geen garanties zijn op een overwinning, al ben je met meer.

De tijdrit in het vizier

Zilver is mooi, maar goud is mooier. Wout van Aert krijgt komende woensdag een nieuwe kans om voor die gouden plak te rijden want dan staat er een tijdrit op het programma in Tokio. Omdat hij tijdens de Tour de France al heel wat indruk had gemaakt tijdens de laatste tijdrit, vermoeden we dat al zijn tegenstanders met de daver op het lijf aan deze race zullen beginnen.

Volg de Olympische Spelen van 22 juli tot 8 augustus op Sporza of Eurosport, of op Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kun je het programma tot 36 uur later terugkijken wanneer je maar wilt, of 7 dagen na de uitzending ook op de site of de app!