'Grease': hoe de muziek een eigen leven ging leiden (en nog steeds voortleeft)

De musical 'Grease' lanceerde eind jaren zeventig Olivia Newton-John en John Travolta naar het absolute sterrendom. Maar misschien meer nog dan de film zelf, blijft de muziek kleven in het collectieve geheugen.

Het verhaal van ‘Grease’ is alom bekend en gefundenes fressen voor alle romantische zielen of verliefde koppeltjes. De Australische Sandy en de Amerikaanse Danny beleven samen een hete zomerliefde en wanneer de ouders van Sandy vervolgens beslissen om in de VS te blijven en dochterlief naar dezelfde school kan gaan als haar kersverse liefje, lijkt niets nog een lang en gelukkig romantisch leven in de weg te staan. Maar Danny blijkt plots niet meer het attente, lieve vriendje. Als leider van de ruige T-Birds staat het absoluut niet cool om met zo’n braaf studentje aan te pappen. Danny negeert zijn Sandy… tot zij flirt met andere jongens. Het spel van aantrekken en afstoten wordt hier vastgelegd in een onvergetelijke musical.

Er waren natuurlijk de leuke retro-outfits en haarkapsels uit de Amerikaanse jaren 50 die tot de verbeelding spraken, maar toch waren het vooral de muzikale intermezzo's die nadien verder leefden in het collectieve geheugen. Hij/zij die ‘Greased lightning’ niet kan meekwelen mag nu de hand op steken. ‘Grease is the word’, de song waarmee de film opent, werd eveneens een van de grootste klassiekers ooit.

Een erg onwaarschijnlijk succesverhaal nochtans want het gaat om een disconummer -geschreven door The Bee Gees en gezongen door Frankie Valli- uit de jaren zeventig dat gebruikt wordt als titeltrack voor een film over de jaren vijftig. Randall Kleiser, regisseur van de film, had zelf ook grote twijfels over de inconsequentie van die songkeuze, maar concludeerde nadien wel: “Achteraf bekeken was ik wel blij dat ik mijn creatieve inspraak verloor daar, want op elke radiozender die ik aanzette, was dat nummer te horen. Het werd een van de grootste hits ooit.”


Met dank aan Barry Gibb

Het is ruim veertig jaar geleden dat die soundtrack gereleased werd en toch blijft die tot op vandaag overal te horen. ‘You’re the one that I want’, een duet tussen Travolta en Newton-John, is standaardwerk op elk trouwfeest. En de tranentrekker ‘Hopelessly devoted to you’ ontving destijds een Oscarnominatie. Die periode werd een ware triomftocht voor Barry Gibb, songschrijver van The Bee Gees, die eerder ook al de zeer succesvolle soundtrack van ‘Saturday Night Live’ -eveneens met John Travolta- produceerde.

De soundtrack ging bijna dertig miljoen keer over de toonbank, waarmee het bij de populairste albums ooit hoort. Het stukje erfgoed wordt bovendien levend gehouden door de talrijke musicalopvoeringen van ‘Grease’ in theaterzalen overal ter wereld. Het duurde overigens tot 2008, met 'Mamma Mia', vooraleer de prent van Kleiser voorbijgestoken werd als filmmusical met de grootste opbrengst.

Bekijk ‘Grease’ op maandag 26 juli vanaf 20u30 op VTM2 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Muziek

Bekijk alles
Top