‘Nomadland’ maakte indruk tijdens de Oscaruitreiking eerder dit jaar, met name dankzij regisseur en scenariste Chloe Zhao. Zij werd de eerste niet-blanke vrouw die de Oscar voor Beste Regisseur in ontvangst mocht nemen. Haar krachtige drama speelt momenteel in de bioscoop en is ook al beschikbaar op Disney+. Proximus Pickx legt alles uit wat je moet weten over deze indrukwekkende film, en dan vooral de realistische kant ervan.
Het hoofdpersonage, Fern, verloor alles als gevolg van de economische crisis van 2008, bovenop de dood van haar man. Gedwongen om veel van haar bezittingen te verkopen, reist ze het land door op zoek naar een baan. Ze woont in een busje en reist door het Amerikaanse Westen, levend als een moderne nomade. Zonder het te weten sluit ze zich aan bij een echte gemeenschap: die van mensen die altijd onderweg zijn.
 
Het hoofdpersonage wordt gespeeld door niemand minder dan meervoudig Oscarwinnares Frances McDormand. Je hebt haar misschien gezien in de iconische klassieker ‘Fargo’, of in de veelbesproken, erg emotionele film ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’. Voor deze twee prenten én voor ‘Nomadland’ won ze de Oscar voor Beste Actrice. Ze beschikt over een bijzonder talent om met name sterke karakters te belichamen, getekend door moeilijke ervaringen maar steevast inspirerend en vastberaden.
 
Uit 'Nomadland' blijft ons bijvoorbeeld de ontroerende scène bij waarin Fern Sonnet 18 van William Shakespeare reciteert, een van de beroemdste liefdesgedichten aller tijden. Ze zegt daarbij dat ze het gedicht citeerde in haar huwelijksgeloften. Een mooie verwijzing naar het gemis en verlies dat veel nomaden zo goed kennen…
 
Nomaden in het echte leven
 
Een vraag blijft: lijkt het verhaal dat in ‘Nomadland’ op het scherm wordt gebracht op de realiteit die echte nomaden elke dag beleven? Is het leven in een busje of pick-up, kriskras langs de wegen, vergelijkbaar met dat van Fern? Duidelijk is dat de regisseur op dat vlak niet aan het toeval wilde overlaten: Chloe Zhao ontmoette voor haar film echte nomaden, die al meer dan 10 jaar onderweg waren, en vroeg hen om zichzelf in de film te spelen. Swankie, Bob Wells en Linda May worden allemaal genoemd in de aftiteling van de film.
 
De film is ook en vooral een bewerking van het boek van journaliste Jessica Bruder, ‘Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century’. De auteur bracht zelf drie jaar door tussen de nomaden om meer te weten te komen over hun cultuur. Zo komt ‘Nomadland’ misschien dichter bij een onderdompeling in het echte leven van nomaden dan bij pure fictie, waardoor deze film een venster op de wereld wordt.
 
 
Ontdek ‘Nomadland’ in de bioscoop of op Disney +, vanaf nu beschikbaar via de tv-optie “All Stars” en “All Stars & Sports” van Proximus Pickx. Meer info over onze tv-opties vind je hier terug.