Voor Kortrijk, Sint-Truiden en Cercle Brugge kondigt zich een moeilijk seizoen aan. Een zoektocht naar nieuwe automatismen. Dat ligt anders voor het ambitieuze OH Leuven, dat een sterke terugkeer op het hoogste niveau wil bestendigen als subtopper in onze Jupiler Pro League.

OH Leuven

Van de ‘kleinere’ Vlaamse clubs is Leuven de enige die kan bouwen aan continuïteit. Er staat een solide basis. Coach Marc Brys liet zijn ploeg vorig seizoen knap omschakelingsvoetbal brengen, voornamelijk terend op de chemie tussen sneltrein Kamal Sowah, foerier Xavier Mercier en scherpschutter Thomas Henry. Die eerste is al vertrokken en van Henry wordt verwacht dat hij nog weggeplukt wordt door een grotere club. Het wordt dus voor Brys vooral zaak om zijn offensieve plannen te herdenken. Misschien met een grotere rol voor Siebe Schrijvers en Musa Al-Tamaari (bijgenaamd “de Jordaanse Messi”)?

Er vertrokken een heleboel (huur)spelers, wat op zich het voordeel biedt om met een kleinere kern te kunnen werken, maar de technische staf én de supporters verwachten ongetwijfeld nog een pak versterkingen in de loop van deze mercato. OH Leuven pakt het echter geduldig aan, zoals het dat eigenlijk al een paar jaar doet sinds het Thaise King Power de Vlaams-Brabantse club in handen nam. Stelselmatig bouwt het aan een reputatie als degelijke middenmoter. Dit seizoen moet een nieuwe stap in dat proces zijn. Na de elfde plek vorig seizoen, mikt het nu op een plek in de top acht.

KV Kortrijk

De Kortrijkzanen kenden een turbulent seizoen, daarbij niet geholpen door wat onduidelijkheid en onrust in de bestuurskamer. Financieel zit de West-Vlaamse club krap. Daardoor zijn het vooral twee huurlingen van Manchester City van wie verwacht wordt dat ze komend seizoen het verschil zullen maken: de snelle winger Marlos Moreno en de polyvalente middenvelder Ante Palaversa (die twee seizoenen geleden al imponeerde in het shirt van KV Oostende).

Verder beschikt trainer Luka Elsner, in de loop van vorig seizoen als vervanger van Yves Vanderhaeghe aangeduid, over een betrouwbare verdediging en een ervaren, degelijk middenveld: mannen als Mathieu Fixelles, Michael Jonckheere en Kevin Vandendriessche kennen het klappen van de zweep. De echte kracht van dit elftal ligt op de flanken, waar het met Kristof D’Haene en Gilles Dewaele over twee van de beste offensieve wingbacks in onze competitie beschikt. Een rustige campagne in de buik van het peloton is de ambitie. Niet meer, niet minder.

Cercle Brugge

Yves Vanderhaeghe werd vorig seizoen op een nogal weinig respectvolle manier bij Kortrijk aan de deur gezet ten voordele van Luka Elsner. Maar de ervaren Belgische trainer zat niet lang zonder job. Al meteen bood Cercle Brugge hem een nieuwe uitdaging aan. Vanderhaeghe slaagde er snel in om het in degradatienood verkerende Cercle in veilige wateren te loodsen. Dit seizoen krijgt hij de kans om iets op te bouwen. Al zal dat wel van quasi nul moeten gebeuren. Sinds ‘de vereniging’ in handen kwam van AS Monaco is het een duiventil van (jonge) spelers: de Monegasken gebruiken hun filiaalclub in de eerste plaats om beloften te laten proeven van eersteklassevoetbal. Soms met succes, veel vaker met ontgoochelende resultaten.

Die strategie is deze zomermercato niet anders, er worden nog een pak nieuwe namen verwacht, maar ondertussen moet Vanderhaeghe ervoor zorgen dat er een ploeg staat die punten pakt -belangrijk om niet meteen weer onderaan het klassement te bengelen. Daarvoor krijgt de T1 wel hulp van zijn goede vriend Thomas Buffel, die enkele maanden geleden debuteerde als assistentcoach. Zij zullen vooral moeten mikken op teamspirit en een stevige organisatie. Het verlies van topschutter Ugbo, verdediger Pavlovic en woelwater Kylian Hazard (naar de B-kern verwezen door een gebrek aan professionaliteit) weegt immers zwaar door in de kwaliteitsbalans van deze kern.

Sint-Truiden

STVV had graag de weg verder gezet die het met Peter Maes was ingeslagen vorig seizoen: hij bracht stabiliteit en resultaten naar Stayen. Maar helaas voor de Kanaries wist Beerschot de Limburgse trainer te verleiden met een ambitieuzer project op het Kiel. Dat is ook niet zo vreemd, want de fiere Truienaren tonen weinig ambitie. De vorige campagne liep stroef, een gebrek aan kwaliteit kwam bovendrijven, maar daar werd weinig aan verholpen deze zomer. De Duitser Bernd Hollerbacher, opvolger van Maes, krijgt een nagenoeg ongewijzigde kern in handen. Waarbij het dan nog de grote vraag is of sterspeler Yuma Suzuki, zowat de enige man die voor doelpunten zorgt, er straks nog bijloopt. Hij wil weg, liever vandaag dan morgen.

Veel zal daarom ook afhangen van het vormpeil van Ilombe Mboyo en Christian Brüls, zij kunnen altijd met een flits iets forceren. Hollerbacher wil offensief voetbal brengen, met veel initiatief, maar het is de vraag of dat met deze ploeg kan. Al is zijn redenering niet verkeerd, defensief is dit STVV immers kwetsbaar, dus ingraven lijkt ook geen goede optie. Aanvallen is de beste verdediging, wist ene Johan Cruijff lang geleden al. Laat ons hopen dat die strategie werkt, zodat er komend seizoen toch iets te zien valt op Stayen.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de kanalen van Eleven Pro League, beschikbaar via de tv-optie All Sports van Pickx+ Sports. 

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!