Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zegt dat de regels voor het organiseren van festivals "duidelijk en relatief eenvoudig" zijn. "Ik begrijp dat het niet makkelijk is om dat waar te maken. De beoordeling is aan Pukkelpop. Als Pukkelpop er niet aan kan voldoen, dan gaat het niet door." Dat heeft Vandenbroucke vandaag gezegd in het VRT-radioprogramma De Ochtend.
Gisteren legde Pukkelpop de opbouw van het terrein stil en werd de ticketverkoop opgeschort. De festivalorganisator sprak van "onverwachte wijzigingen" na het Overlegcomité van maandag en vroeg de federale overheid om "opheldering".

Wie naar een festival wil, heeft drie mogelijkheden: ofwel ben je minstens twee weken volledig gevaccineerd, ofwel heb je een negatieve PCR-testuitslag van maximaal 48 uur oud op zak, ofwel heb je een negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud. Voor een vierdaags festival als Pukkelpop hebben die regels een belangrijke organisatorische impact.

Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zijn de regels nochtans "duidelijk en relatief eenvoudig" en is er bij het opstellen van de regels "niet over één nacht ijs gegaan". Volgens de Vooruit-minister heeft Pukkelpop ook altijd gezegd dat het mogelijk zou zijn om het festival op een veilige manier te organiseren en dat het mogelijk was om festivalgangers te hertesten.

"Wij vragen nu eigenlijk minder dan dat. Als het niet lukt om aan de regels te voldoen, alle respect en begrip daarvoor. Als ze zeggen dat ze het niet kunnen waarmaken, dan gaat het niet door", aldus Vandenbroucke.

Het is nu wachten op een eventuele communicatie van Pukkelpop.