Odilon Kossounou verlaat landskampioen Club Brugge voor de Duitse topclub Bayer Leverkusen. Beide clubs bereikten vandaag een princiepsakkoord over de transfer. Met de overgang zou volgens de krant Het Laatste Nieuws een Belgisch recordbedrag voor een verdediger van net geen 30 miljoen euro gemoeid zijn.
Nooit eerder werd er voor een verdediger uit de Belgische competitie meer geld op tafel gelegd. Club ziet de kassa dus stevig rinkelen en verbreekt ook zijn eigen transferrecord, dat met de verkoop van Wesley Moraes in juli 2019 aan Aston Villa op 25 miljoen euro stond. Het bedrag ligt ook in lijn met de 30 miljoen euro die Lille en Rennes vorige zomer betaalden, voor de transfers van respectievelijk Jonathan David (AA Gent) en Jérémy Doku (Anderlecht).

"Ik wil de hele Club-familie enorm bedanken voor de voorbije twee seizoenen", reageert Kossounou, die met blauw-zwart twee landstitels en afgelopen weekend de Supercup won. "Het was een geweldige ervaring. Deze warme Club én hun fantastische supporters zitten blijvend in mijn hart."

De Ivoriaan ondertekent bij Bayer Leverkusen een contract tot 30 juni 2026. "Ik ben blij dat de transfer naar Bayer 04 gelukt is", aldus Kossounou op de website van zijn nieuwe club. "De twee jaren bij Club Brugge waren fantastisch, vooral door de twee titels die we behaalden. Maar de Duitse Bundesliga is nog iets helemaal anders. In Leverkusen kan ik bewijzen dat ik ook op dit niveau een topspeler ben."

Simon Rolfes, sportdirecteur bij Bayer Leverkusen, omschrijft Kossounou als "extreem snel, beweeglijk, zeer sterk in het duel en technisch goed". "Odilon heeft zich als jonge speler in België pijlsnel ontwikkeld. En natuurlijk heeft hij nog lang niet al zijn potentieel benut. Odilon heeft alles om in de toekomst een belangrijke rol in onze ploeg te spelen."

"Odilon Kossounou past op voetbalvlak perfect bij ons", stelt sportmanager Rudi Völler. "Een centrale verdediger met indrukwekkende dynamiek en lichaamstaal en veel potentieel op voetbalgebied. We zullen de komende jaren veel plezier met hem beleven."

De twintigjarige Kossounou was sinds begin juli 2019 aan de slag bij Club Brugge, dat hem destijds voor net geen 4 miljoen euro had overgenomen van het Zweedse Hammarby. In het Jan Breydelstadion was coach Philippe Clement gauw overtuigd van zijn kwaliteiten. De viervoudige Ivoriaanse international dwong al snel een basisplaats af centraal in de verdediging, af en toe werd hij ook als verdedigende middenvelder uitgespeeld. Het leverde hem begin dit jaar nog een contractverlenging tot medio 2024 op.

Mede dankzij sterke Champions League-campagnes kwam hij op de radar van Leverkusen, dat enkele jaren geleden al Leon Bailey kwam wegplukken bij Racing Genk. Vorig seizoen eindigde Leverkusen op de zesde plaats in de Bundesliga, waardoor de club dit seizoen in de Europa League uitkomt.

Als vervanger zou Club Nice-verdediger Stanley Nsoki op het oog hebben. Het 22-jarige jeugdproduct van PSG zou volgens HLN ongeveer 6,5 miljoen euro kosten.