Artiest van de week: Slow Crush, een parel van een shoegaze-band

Enorm bekend in eigen land is de Belgische band Slow Crush niet, maar over de landsgrenzen wordt hun muziek wel al duchtig gesmaakt. Proximus Pickx stelt Slow Crush graag aan jullie voor in afwachting van hun nieuwe album en hun optreden op Pukkelpopkwartier op vrijdag! 


Heb je nog nooit gehoord van het shoegaze-genre? Geen probleem, wij leggen het je even uit. Shoegaze is een subgenre van indierock waarbij de luisteraar overspoeld wordt met een dromerige wall of sound die bestaat uit gitaarklanken, percussies en zang. De naam komt volgens sommigen van het feit dat zangers tijdens het zingen doorgaans naar hun eigen schoenen kijken die de effectpedalen bedienen, en minder naar het publiek.

Mede dankzij ‘My Bloody Valentine’

De allereerste band die het genre op de kaart zette, was de Britse band The Jesus and Mary Chain in de jaren tachtig. Shoegaze was toen nog zeer niche en moest wachten op de band My Bloody Valentine om meer bekendheid te krijgen bij het grote publiek en andere bands. My Bloody Valentine inspireerde tal van die andere bands om met hun muziek meer richting het shoegaze-genre op te schuiven, denk maar aan Radiohead en The Verve.

Door de opkomst van grunge en britpop, verdween Shoegaze in de jaren negentig naar de achtergrond. Maar sinds kort  zijn er opnieuw bands die zich volledig wijden aan dit genre. Denk maar aan Tennis System, Gouge Away, Torche en de Belgische band Slow Crush.
 

Opgepikt door BBC Radio

Slow Crush werd in 2016 opgericht door Isa Holiday, een bedrijvige bassiste uit Manchester die België als uitvalsbasis koos. Ze pikte de Vlaamse gitaristen Jelle RonsmansJan Jouck en drummer Steven Cammaerts uit om te experimenteren met shoegaze-muziek en dat beviel het viertal wonderwel. In 2017 kwam hun eerste EP genaamd ‘Ease’ uit. Daarop stond het nummer ‘Sway’ dat zelfs gedraaid werd door de Britse BBC. Kort na deze radiotijd vroegen journalisten van het gerenommeerde Britse muziekblad Kerrang! om een interview en schoot hun bekendheid als een komeet de hoogte in.

Na enkele maanden te hebben getourd, was het volgens de band tijd om opnieuw een album te maken. Die kreeg de titel ‘Aurora’ mee en werd door Belgische muziekwebsites zoals Dansende Beren zeer goed onthaald. Ook BBC Radio was er weer bij de kippen bij om Slow Crush speeltijd te geven op de radio. Deze keer was het het nummer ‘Tremble’ dat muzikale aandacht kreeg van de Britten.

Ondanks de lovende recensies, is Slow Crush nog geen grote naam in België. Dat zou na deze zomer wel eens kunnen veranderen! Op 6 augustus werd hun nieuwe single wereldwijd gereleaset, samen met de aankondiging dat er op 22/10 een nieuw album aankomt. Dat gaat gepaard met enkele liveshows, en die willen we voor geen geld missen! Eentje daarvan is hun optreden op vrijdag 20 augustus op Pukkelpopkwartier, de kleinere, COVID-veilige versie van het festival. Voor de laatkomers: de tickets zijn intussen hopeloos uitverkocht. 

 

Muziek

Bekijk alles
Top