AA Gent ontvangt morgen (20u30) in de Ghelamco Arena het Noorse Valerenga in de heenmatch van de tweede kwalificatieronde van de gloednieuwe Conference League.
Het team van Hein Vanhaezebrouck tankte een week geleden vertrouwen door de Franse kampioen Lille met 0-1 te verslaan in een oefenpot, na minder overtuigende partijen tegen onder meer Utrecht (3-0 nederlaag) en Sparta Rotterdam (3-3).

Valerenga staat na 14 gespeelde wedstrijden voorlopig op de vijfde plaats in de Eliteserien en heeft dus meer matchritme dan de Buffalo's. Vorig seizoen eindigde de club op de derde plaats in de Noorse eerste klasse.

De return in Oslo staat volgende week donderdag om 19u op het programma. Als Gent wint, stoot het door naar de derde en voorlaatste voorronde. Daarin wacht het Letse RFS of het Hongaarse Puskas Akademia.

De Conference League doet dit seizoen zijn intrede en is de derde Europese clubcompetitie, na de Champions League en Europa League. Twee Belgische teams nemen deel aan de Conference League. AA Gent kreeg als winnaar van de Europe play-offs van het voorbije seizoen in de Jupiler Pro League een ticket voor de tweede voorronde. RSC Anderlecht eindigde als vierde en laatste in de Champions' play-offs en start een voorronde later. Daarin wacht de winnaar van het duel tussen het Roemeense Universitatea Craiova en het Albanese Laç. De Conference League telt in totaal vier voorrondes.

Uniek aan het format is dat alle teams zich voor de poulefase van de competitie moeten plaatsen via die voorrondes. Aan de groepsfase nemen uiteindelijk 32 teams deel, waarvan er 22 uit de voorrondes van de Conference League komen. De tien resterende plaatsen worden ingevuld door verliezers uit de laatste voorronde van de Europa League.

De groepsfase bestaat uit acht poules van vier. De ploegen spelen via de gekende formule in totaal zes wedstrijden, telkens op donderdagavond. De acht groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor de achtste finales. Voor de nummers twee uit iedere groep staat nog een tussenronde tegen de ploegen die derde eindigden in hun Europa League-poule op het programma. De finale is voorzien op 25 mei in de Albanese hoofdstad Tirana.