De Belgische judoka Matthias Casse start het judotoernooi in de categorie onder 81 kilogram als favoriet. Dinsdag start de slotfase van de wedstrijd en daarin is Casse een van onze grootste kansen op een medaille. Daarnaast maken de Belgian Cats vandaag hun Olympisch debuut tegen Australië, de nummer 2 van de wereld.
Hoewel Casse in deze Olympiade voor het eerst aan de start staat als atleet, koestert onze landgenoot toch hoge verwachtingen. De 24-jarige Belg is de nummer 1 van de wereld in zijn discipline na een gouden medaille op het wereldkampioenschap en een zilveren medaille op het Europees kampioenschap. Zijn tegenstanders zullen zonder twijfel angstig zijn wanneer ze tegenover onze landgenoot komen te staan. 
 
Maar toch mogen we het vel van de beer niet verkopen voor hij geschoten is. De weg naar een potentiële medaille is namelijk nog lang, “want zeker vijftien judoka’s maken kans op een podiumplaats”, vertelt zijn coach Mark Van der Ham. “Maar Matthias kan van iedereen winnen.” Zijn belangrijkste rivaal is ongetwijfeld de de Israëliër Sagi Muki, die tweede staat op de wereldranglijst. Casse verloor al zeven van zijn acht gevechten tegen Muki, hun kamp op de Spelen belooft felbevochten te worden. De kwalificaties voor het toernooi -81 kilogram starten omstreeks 3u Belgische tijd. De finale staat zes uur later op de agenda. 
 
Ferme klauw voor de Cats

Rond dezelfde tijd (10u20 Belgische tijd) stappen de Belgian Cats voor het eerst op het veld van de Super Arena in Saitama. Onze basketbalsters treffen daar een moeilijke tegenstander met Australië, dat tweede staat op de wereldranglijst. Hoewel de Australiërs het zonder hun sterspeelster Liz Cambage moeten doen, slaagden ze er nog steeds in om de huidige Olympische kampioenen, de Verenigde Staten, te verslaan in een voorbereidingstijd.
 
Desalniettemin zullen de spelers van Philip Mestdagh alles geven om hun toernooi in stijl te beginnen. Elke groep bestaat uit vier landen en de eerste twee teams kwalificeren zich rechtstreeks voor de volgende fase van het toernooi. De twee beste derdes mogen zich ook opmaken voor de volgende wedstrijden. We zijn dus benieuwd of onze landgenoten nog even langer in Japan mogen verblijven. Na de wedstrijd van de Cats kan je ook nog onze Belgische gymnasten in actie zien, in de finale van de ritmische gymnastiek voor dames. Die wedstrijd is vanaf 12u45 Belgische tijd te volgen. 
 
Onze tweevoudige wereldkampioene Nina Derwael wordt in die ploegwedstrijd bijgestaan door Maellyse Brassart, Jutta Verkest en Lisa Vaelen. Onze landgenoten mikken op een plaats in de top 10, of misschien wel een medaille.
 
Volg de Olympische Zomerspelen van 22 juli tot 8 augustus op Sporza, of via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kun je het programma tot 36 uur later herbekijken wanneer je maar wilt, of 7 dagen na uitzending ook op de site of de app!