Een aannemer heeft dinsdag containers met grof vuil weggehaald in het gehucht Herbricht bij Neerharen (Lanaken). "Het ging om bierbakken, zware boomstammen en alle mogelijke afval dat te zwaar of te groot is voor een vrijwilliger om zelf op te halen. Met bewonderenswaardige veerkracht zijn de inwoners van Herbricht bezig om met de hulp van familie, vrienden en kennissen hun huizen weer te poetsen en bewoonbaar te maken," vertelt burgemeester Marino Keulen (Open Vld) van Lanaken.
Vanuit Herbricht moesten vorige week inwoners met inzet van bootjes van brandweer en Defensie geëvacueerd worden. "Het is tijdens het bouwverlof moeilijk een aannemer te vinden met zwaar materieel om dergelijk grof vuil weg te halen. Daarom wil ik een oproep doen aan federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) die verantwoordelijk is voor de civiele bescherming en Vlaamse minister Lydia Peeters (Open Vld) en Zuhal Demir (N-VA) met onder hen het Agentschap Wegen en Verkeer, De Vlaamse Waterweg en het Agentschap Natuur en Bos, want die mensen kunnen ook ingezet worden voor het ruimen van dat grof vuil. Die instanties hebben ook grote machines, zoals kranen, bulldozers en vrachtwagens, om die werken uit te voeren," aldus Keulen.
"Er ligt nog genoeg klein vuil op de oevers dat later met inzet van vrijwilligers en de teams van Mooimakers kan worden opgeruimd. Nu is het echter nog te gevaarlijk omdat de oevers door het achtergelaten slib te glibberig zijn. Mensen kunnen van de oevers afglijden en in de Maas belanden," zegt Marino Keulen.