Omdat de campagnes om de Brusselaars te overtuigen om zich te laten vaccineren ontoereikend zijn, moet de Brusselse regering volgens Brussels Parlementslid Gilles Verstraeten (N-VA) zo snel mogelijk haar strategie over een andere boeg gooien. "De regering moet weigeraars proactief benaderen en duidelijk uitleggen waarom een vaccin noodzakelijk is", klinkt het.
De Brusselse regering moet ook tegengewicht bieden aan de valse informatie die op allerlei kanalen zoals sociale media de ronde doet, onder meer over de bijwerkingen en de verschillende varianten. "Ik spreek nog bijna dagelijks Brusselaars die geen enkele vorm van informatie of communicatie hebben ontvangen. Geen brief, geen telefoontje, geen brochure, niets. Nochtans stel ik vaak vast dat veel twijfel al valt weg te nemen door een eenvoudige opsomming van een paar feiten", aldus Verstraeten.

Hij vindt het onbegrijpelijk dat vele Brusselaars nog steeds op zoek moeten naar informatie over de vaccinatiemomenten. "Zo waren vele jongeren zich niet bewust van het feit dat alle Brusselaars vanaf zestien jaar op bepaalde momenten zonder afspraak een prik konden krijgen in een vaccinatiecentrum", vertelt de N-VA'er. "De regering slaagt er duidelijk niet in deze groep te bereiken via sociale media, iets waar volgens de regering nochtans massaal wordt op ingezet."

Volgens de laatste gegevens van Sciensano heeft 60 procent van de Brusselse volwassenen een eerste prik gekregen, in Vlaanderen en Wallonië is dat cijfer respectievelijk 89 procent en 77 procent. In gemeenten zoals Sint-Joost-ten-Node en Sint-Jans-Molenbeek is de helft van de inwoners nog niet gevaccineerd.

Verstraeten stelt zich ook vragen bij de beslissing van de regering om zeven van de tien vaccinatiecentra eind augustus te sluiten. De burgemeester van Molenbeek, Catherine Moureaux, heeft er bij de regering op aangedrongen om het centrum in haar gemeente open te houden tot zeker oktober, merkt hij nog op.