Rode lantaarn Tim Declercq (Deceuninck - Quick-Step) finishte zondag in zijn derde Tour op 5u01:09 van geletruidrager Tadej Pogacar. In ver vervlogen tijden leverde die laatste plaats van het klassement in de Tour de France een pak contracten op voor de na-Tourcriteriums. Spijtig genoeg is Roeselare in ons land, en bij uitbreiding in de ganse Benelux, het enige na-Tourcriterium.
Tim Declercq had geen rood lantaarntje aan het zadel hangen, zoals dat soms wel eens gedaan wordt, maar zette voor de gelegenheid wel een rode bril op. Voor Declercq zag het er even heel slecht uit toen hij zwaar ten val kwam, maar ondanks alles haalde hij toch Parijs. "Die rode lantaarn was maar een bijkomstigheid. Het belangrijkste doel was Parijs halen, met Mark Cavendish in de groene trui. En daar zijn we netjes in geslaagd. Het zijn drie lange weken geworden, maar dat ben ik al wel gewoon geworden. Het geloof in die groene trui is echter maar gaandeweg gegroeid. Wij wilden eerst met 'Cav' een ritzege boeken. We mengden ons wel in de tussensprinten. En dan sloeg de motor van Cavendish echt goed aan en pakte hij de ene zege na de andere. Bijgevolg ook een pak punten voor het groen en meteen wisten wij wat ons te doen stond", gaf Tim 'El Tractor' Declercq mee.

Mark Cavendish werd door zijn teamgenoten perfect omringd om over de bergen te geraken. "Het was wel niet simpel om steeds onder de tijdslimiet binnen te komen. Het lukte de ene keer al wat beter dan de andere keer, maar we slaagden toch in onze missie. De rit met de val zelf, in de dertiende etappe, was voor mij een heel pijnlijk punt. Ik heb toen echt afgezien. Het scheelde niet veel of ik moest daar de Tour verlaten. Ik knalde tegen 65 kilometer per uur tegen een paaltje aan. Dat doe je niet ongeschonden. In de Ronde van Frankrijk is er ook niet te veel tijd om te recupereren. Iedere percent die je daar mist, voel je. Ik moest vandaag slechts 15 kilometer rijden om in Roeselare te geraken. Het zal leuk zijn om mijn fans nog eens te zien. Ik ga vanaf morgen/woensdag wat rust nemen en genieten van de tijd met vrouw en kind."