Op de Avenue des Champs-Elysées in Parijs slaagde Mark Cavendish er zondag niet in het record van Eddy Merckx qua aantal ritzeges in de Tour de France te verbreken. De 36-jarige Brit botste daar op een veel te sterke Wout van Aert en Jasper Philipsen.
Met zijn etappewinst in Carcassonne evenaarde 'The Manx Express' wel de 34 ritzeges van Merckx. Tien jaar na 2011 pakte Mark Cavendish ook nog eens het groen in de Tour. 'Cav' werd dinsdag als een halfgod ontvangen op het na-Tourcriterium van Roeselare en liet het hem allemaal bijzonder welgevallen.

"Wij hadden na de aankomst in Parijs een klein feestje. Je kan in deze coronatijden toch niets groots plannen of doen. Maar iedereen van de ploeg was wel aanwezig. Wij hadden dus een 'bubbelfuifje' waarin we nog eens hebben nagekaart over onze Tour de France", stelde Mark Cavendish voor de start van het na-Tourcriterium in Roeselare. 

"Het waren lastige drie weken, maar achteraf mogen wij toch best tevreden zijn over hetgeen we als ploeg bereikt hebben. Ik ga nu wat tijd vrijmaken voor mijn gezin. Mijn vrouw en kinderen heb ik toch gemist. En ik wil ook wat recupereren na een zware Tour. Die zit toch nog in de benen."

Roeselare is het enige na-Tourcriterium deze week in België. "Ik ken Roeselare, ik reed hier ook de GP Jean-Pierre Monseré. Het is tevens de plaats waar 'big boss' Patrick Lefevere woont. Dat ik hem een goeie whisky zou geven in Parijs om met hem mijn contract te bespreken? Ik zag hem nog niet. Ik ben net terug uit Parijs. Er is dus nog niet over mijn toekomst binnen het team gesproken. Ik wil vandaag genieten. Koersen in België is altijd speciaal. Vandaag zal dat niet anders zijn. Hier leeft het wielrennen als nergens anders. Er zijn hier vandaag een pak sprinters. Ik mag nu niet dezelfde tactische fout maken als in Parijs. Misschien moet ik vandaag maar eens werken voor Tim Declercq, zodat die kan winnen? Zeker voor alle inspanningen die hij voor mij deed op weg naar Parijs. We zien wel. Wie ik als favoriet voor de eindzege zie in de wegrit van de Olympische Spelen? Doe maar Remco Evenepoel. Dat is mijn teamgenoot. Maar eerst ga ik genieten in Roeselare."