Artiesten van eigen bodem treden aan voor nationale feestdag

Naar jaarlijkse gewoonte gaat de nationale feestdag van België gepaard met een burgerlijk en militair defilé en opluistering door artiesten van eigen bodem, al verloopt dat dit jaar heel wat anders dan andere jaren. Het defilé wordt om goede redenen soberder en kleinschaliger dan gewoonlijk en is opgedragen aan de Covid-helden. De plechtigheid wordt afgewisseld met poëtische en muzikale optredens op symbolische locaties in Namen, Limburg, Henegouwen en Vlaams-Brabant.

Het grote publiek kan de optredens niet bijwonen en er is ook geen Feest in het Park of een vuurwerk dit jaar, om onveilige bijeenkomsten te vermijden. Alleen uitgenodigde personen kunnen de optredens bijwonen, maar iedereen zal de feestelijkheden vandaag wel kunnen volgen op Eén.
 
Om 14.40 uur vindt in Brussel de poëtische opening plaats, waar Esohe Weyden en Félix Radu een mengeling van poëzie en slam zullen brengen. De genodigden zijn vijftien coronahelden. Esohe Weyden is de campusdichter van de Universiteit Antwerpen. Félix Radu is al enkele jaren de rijzende ster van de Belgische Franstalige poëzie en spoken word.

Loïc Nottet, de Waalse zanger die met ‘Rhythm Inside’ de eer van ons land hoog hield op het Songfestival, zal in een school een voorstelling geven voor 35 leerlingen en lesgevers. Nadien is het aan de Vlaamse muzikanten van Novastar en Portland om in een Vlaams vaccinatiecentrum op te treden voor vijftien vrijwilligers van het Rode Kruis en de Croix Rouge. De groep achter Joost Zweegers is met hits als ‘Wrong’, ‘Never Back Down’ en ‘Because’ al sinds de jaren 90 een vaste waarde. Portland, de groep van Jente Pironet en Sarah Pepels, geldt dan weer als de frisse wind die deze zomer weer op alle podia mag waaien.

Breekbare piano tot Brusselse rap

Om de eerstelijns hulpverleners in de bloemen te zetten zal de pianiste/zangeres Iliona haar gevoelige en breekbare muziek brengen voor vijftien dokters, verplegers en hulpverleners in een Waalse zorginstelling. Later is het aan de mannen van Bazart, die hun Nederlandstalige dromerige pop zullen zingen voor vijftien vertegenwoordigers van de politie, de civiele bescherming, B-fast en de douanediensten.
 
Tijdens de finale van de feestelijkheden keren we terug naar Brussel, waar de grootste Nederlandstalige en de grootste Franstalige rappers van het moment samen een show zullen geven voor vijftien genodigden uit verschillende sectoren. Roméo Elvis en Zwangere Guy werkten in 2019 al samen voor het nummer ‘Kuneditdoen’ en kwamen elkaar regelmatig tegen op de podia en backstage. Nu mogen ze nog eens samen op het podium klimmen.
 
Bekijk het defilé voor de nationale feestdag op woensdag 21 juli om 13u30 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Muziek

Bekijk alles
Top