Aan de vooravond van een nieuw seizoen in de Jupiler Pro League, is het nooit te vroeg om te herinneren aan het zero tolerance-beleid wat racisme betreft in de Belgische voetbalstadions. De strijd wordt gevoerd, terwijl de gladiatoren op het terrein het ook niet nalaten om hun stem te laten horen. Zoals Christian Kabasele deed op 4 oktober 2015.
Het voetbal wordt vaak beschouwd als een afspiegeling van de maatschappij, waar mensen van alle rang en stand en van alle culturen zich verenigen achter hun ploeg. Soms fungeert het voetbalstadion als een uitlaatklep voor geweld. Sommige onverlaten profiteren ervan om uiting te geven aan hun haat jegens anderen. Waar fysiek geweld en hooliganisme aan het uitsterven zijn in onze voetbalstadions, is verbale agressie er helaas nog veel te aanwezig.
 
De hoogste voetbalinstanties leveren al meerdere jaren inspanningen om paal en perk te stellen aan deze vorm van racisme. Racisme moet met tak en wortel uitgeroeid worden. In België en daarbuiten hebben voetbalsupporters die de sport een warm hart toedragen nu een bondgenoot gevonden in die strijd: de spelers.

Een krachtig antwoord
 
De racisme-incidenten zijn legio doorheen de voetbalgeschiedenis. In september 2015 gebeurde het zoveelste incident in de Jupiler Pro League. Toen Racing Genk op het veld van KV Kortrijk speelde in de competitie, riepen thuisfans apengeluiden naar Genk-speler Christian Kabasele. De centrale verdediger liet zich niet uit het lood slaan en diende de “supporters” van antwoord op sociale media, met een foto waarin hijzelf op stond naast een chimpansee, en de boodschap: “Vind je dat we op elkaar lijken?” De post werd verwijderd door Instagram wegens een inbreuk op het gebruiksreglement.
 
Een week later ging Kabasele nog een stapje verder, en diende zijn racistische belagers gevat van antwoord met de voeten. Hij scoorde in de overwinning tegen Standard en besloot zijn goal te vieren door… een aap na te doen. “In het voetbal en het alledaagse leven is er geen plaats voor racisme. Ik heb het beste antwoord gegeven”, verklaarde hij destijds. Helaas bleek zijn viering, die de wereld rondgegaan is, geen rem op de niet-aflatende stroom aan racistische uitspattingen. Maar de Belgische international blijft wel vastberaden in zijn strijd tegen racisme. Een voorbeeld voor ons allen.
 
Dankzij de All Sports-optie kan je naar believen genieten van de zenders Eleven Pro League en Pickx+ Sports. Ben je nog geen abonnee? Neem een gratis maandabonnement om te genieten van de start van de Jupiler Pro League waar het opnieuw een historisch seizoen belooft te worden. 
 
Kijk hieronder naar de mythische viering van Christian Kabasele: