Zes dagen na de spectaculaire Supercup tussen kampioen Club Brugge en bekerwinnaar Racing Genk (3-2) start het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League. Standard ontvangt op Sclessin Genk, meteen de eerste topper. Na een coronaseizoen hoopt de voetballiefhebber komend seizoen vooral opnieuw op veel beleving in de tribunes.
Met volle stadions vanaf 13 augustus ziet het er ook goed uit voor de clubs, die snakken naar de extra inkomsten die de terugkeer van fans in het stadion met zich zullen meebrengen. De eerste drie weken wordt het wel nog behelpen met slechts dertig procent van het stadion dat gevuld mag worden.

Sportief zijn opnieuw alle ogen gericht op Club Brugge. De landskampioen was vorig seizoen lange tijd heer en meester in de competitie. Tussen eind december en begin maart boekte blauw-zwart tien competitiezeges op rij. Daar legden de manschappen van coach Philippe Clement hun basis voor de titel, want in de play-offs was het opeens veel minder. De Brugse motor sputterde met 6/18 en twee nederlagen tegen grote concurrent Racing Genk. Toch lijkt Club Brugge voor aanvang van de nieuwe competitie opnieuw de grote favoriet. Alle sterspelers en coach Clement bleven voorlopig aan boord. Geen enkel topteam kan bouwen op zo'n solide basis. Sleutelpionnen Simon Mignolet en Hans Vanaken missen wel de competitiestart, maar dat lijkt met een thuismatch tegen Eupen geen onoverkomelijk probleem.

De grootste concurrent komend seizoen lijkt opnieuw Racing Genk te worden. De Limburgers kenden vorig jaar een erg wisselvallig seizoen, maar blonken uit in de laatste rechte lijn. Coach John van den Brom kon voorlopig al zijn belangrijke spelers aan boord houden, al lijkt een vertrek van topschutter Paul Onuachu nog aanstaande. Daarenboven werd de selectie gericht versterkt. Het is vooral uitkijken naar de prestaties van belofteninternational Mike Trésor.

In de subtop ondergingen Anderlecht, Antwerp en Gent een metamorfose. Anderlecht zag kapitein Albert Sambi Lokonga maandag de overstap maken naar Arsenal. Ook spits Lukas Nmecha is weg uit het Lotto Park. Aan ingaande zijde kwamen onder meer Lior Refaelov, Benito Raman en Wesley Hoedt al de selectie van coach Vincent Kompany versterken.

Antwerp gooide de boeg om met het vertrek van sportief directeur Luciano D'Onofrio. De Great Old focuste op jongere spelers, vaak met ervaring in de Belgische competitie. Zo is het uitkijken naar de prestaties van Björn Engels en Jelle Bataille in de kleuren van Antwerp. Het vergrootglas zal echter vooral liggen op Michel-Ange Balikwisha. Die maakte na een heuse transfersoap de overstap van Standard. Ook Club Brugge was sterk geïnteresseerd in de aanvaller, maar beet in het zand. Met de Deen Brian Priske kwam er ook een nieuwe coach. Zijn manier van voetballen lijkt in eerste instantie haaks te staan op die van Frank Vercauteren, de man die de Great Old in de play-offs naar de derde plaats en bijhorend ticket voor de groepsfase van de Europa League loodste.

Gent kon een dramatisch seizoen eind mei nog afsluiten met winst in de Europe play-offs en een ticket voor de voorrondes van de Conference League. De Buffalo's haalden al zeven nieuwkomers, maar willen zich ditmaal niet vergalopperen in (te) grote ambities. Coach Hein Vanhaezebrouck mikt op deelname aan de Champions' play-offs.

Standard tot slot zag met kapitein Zinho Vanheusden en Balikwisha al veel kwaliteit vertrekken. Ook Hugo Siquet en Selim Amallah lijken nog op weg naar de uitgang. Veel inkomende transfers hoeft coach Mbaye Leye vanwege de precaire financiële situatie niet te verwachten. Er lijkt voor de Rouches zo (opnieuw) een overgangsseizoen aan te komen.

Bij veel teams is het bij de competitiestart nog koffiedik kijken. Selecties zijn nog lang niet compleet. Hoe de strijd voor het behoud er zal uitzien, is dan ook nog moeilijk te voorspellen. Het lijkt zeker dat er vooral bij promovendus Seraing nog iets moet bijkomen. De Luikenaars verloren hun topschutter Georges Mikautadze en succescoach Emilio Ferrera. Die andere nieuwkomer, Union, lijkt veel beter gewapend. De Brusselaars bouwen verder op de selectie die met een straat voorsprong kampioen werd in 1B en deden daarbovenop enkele gerichte transfers.