Negen brandweerploegen zijn maandag in Halen bezig geweest met het leegpompen van kelders. Vermoedelijk zullen die pompwerkzaamheden dinsdag afgerond zijn.
Eerder had burgemeester Erik Van Roelen (CD&V) van Halen bekendgemaakt dat een honderdtal huizen getroffen was. "Zowel het waterniveau van de Velpe met vijftig centimeter als van de Gete met elf centimeter waren maandagmorgen ondanks het dichten van de dijk gedaald. De brandweer is dan maandag gestart met het leegpompen van de kelders. Aangezien het om heel wat huizen gaat, kan dit even duren," aldus Van Roelen. 
"Gelukkig kunnen we rekenen op bijkomende hulp van Defensie en van omliggende brandweerkorpsen. In de loop van maandagnamiddag zijn er op acht plaatsen bewaakte containers geplaatst, waar bewoners alles kwijt kunnen wat door de wateroverlast verloren ging. Elektro wordt apart verzameld. Etenswaren mogen er niet in. Veel getroffen bewoners vonden al hun weg naar de containers. Enkele zitten al vol en worden dinsdag gewisseld", gaat Van Roelen verder.
Om het industriepark Halens Broek verder te beschermen werd de bres, die eerder in de dijk van de Velpe geslagen was om Halen centrum te vrijwaren, door een firma gedicht. Het industrieterrein is nog zeer beperkt en alleen via de Staatsbaan (N2) bereikbaar. "We vragen daarom niet naar het Halens Broek te komen indien niet nodig. Ook de Gennepstraat en de Broekstraat blijven voorlopig afgesloten",a ldus de burgemeester nog.