Als tweede in de Jupiler Pro League en als winnaar van de Beker van België vorig seizoen, heeft Racing Genk serieuze ambities voor dit jaar en zou wel eens de hoofdkandidaat van Club Brugge kunnen zijn in de titelrace.
"Ik zeg niet dat we kampioen worden, maar de titel moet onze ambitie zijn", klinkt het bij Racing Genk-coach Genk John van den Brom. Voor een keer wordt Club Brugge voor de start van dit nieuwe Jupiler Pro League-seizoen niet helemaal onder druk gezet. Door zijn ambities aan de vooravond van de Belgische Supercup kenbaar te maken aan Het Laatste Nieuws, heeft Racing-coach Genk John van den Brom in feite een eerste schot voor de boeg gelost voor het volgende titelgevecht dat zal plaatsvinden. "We willen het beter doen dan vorig seizoen, waar we de beker wonnen en als tweede eindigden. Als je terugkijkt op het afgelopen seizoen, kun je jezelf ook in het komende seizoen zien presteren. Als club zijn we ervan overtuigd dat onze selectie kan concurreren met de top."
 
Hoewel ze afgelopen zaterdag de Supercup niet konden binnenhalen, hebben de Limburgers nu wel laten zien dat ze er dit seizoen zeker nog van de partij zullen zijn.
 
Een betere klassieke fase
 
Naast Antwerpen zullen de protégés van Dimitri De Condé zeker de belangrijkste concurrenten van Club Brugge zijn. Van Sporting Anderlecht, AA Gent en Standard is het maar afwachten of ze komend seizoen zullen schitteren of zinken. Racing Genk liet op zijn beurt aan het einde van vorig seizoen zien dat ze nog nooit zo dicht bij de herovering van de titel zijn geweest. Aan het einde van de fel betwiste play-offs, waar de teamgenoten van Théo Bongonda ongeslagen eindigden, dankte Club Brugge zijn titel aan het enige halve punt die na de klassieke fase overbleef.
 
Maar laten we eerlijk zijn, de Genkies hadden in de klassieke fase al het verschil gemaakt. Ze hadden natuurlijk niet meer dezelfde passie voor de play-offs. Hoewel je de troepen van van den Brom mag prijzen vanwege hun zelfopoffering, waarmee ze uiteindelijk een tweede plaats en een kwalificatie voor de voorrondes van de Champions League opleverden, presteerden ze niet voldoende om een vijfde titel binnen te kunnen halen. De ploeg heeft namelijk te veel punten verloren tijdens het seizoen tegen de kleine garnalen uit het klassement maar vooral tegen de grote clubs die de Limburgers in de reguliere fase (3/18) nauwelijks hebben verslagen. Vergeet niet dat Racing Genk de play-offs 1 begon op de vierde en laatste positie met maar liefst 20 punten achterstand op de koploper.
 
Oppassen voor vertrekkers
 
Om een beter seizoen te draaien dan vorig jaar - wat erg lastig zal worden - zullen de bewoners van de Luminus Arena hun beste beentje moeten voorzetten. Vanuit dit perspectief weten trainers dat het in hun belang is om hun kern zoveel mogelijk intact te houden en nieuw talent een kans te geven zodat de vaste waardes van het team ook af en toe kunnen rusten. De magnifieke optredens van het trio Ito-Bongonda-Onuachu trokken echter alle aandacht en het zal heel moeilijk zijn om deze mannen bij de club te houden. Genk heeft tot nu toe toestemming gegeven aan Onuachu om te vertrekken, maar de andere twee sterkhouders zou Genk het liefste willen behouden.
 
De komst van de veelzijdige Mike Trésor Ndayishimiye zou echter wel eens het vertrek van een van de twee vleugelspelers kunnen betekenen. Normaal zou geen enkele speler in ons land er aan denken om zijn ploeg te verlaten tijdens een Belgisch kampioenschap, behalve als er een stevig prijskaartje aan vast hangt. Eén van de uitzonderingen is Jhon Lucumi, die vervangen werd door Mujaid Sadick. De van Deportivo La Coruña overgekomen centrale verdediger liet in de Supercopa tegen Club Brugge mooie dingen zien.
 
Een andere opvallende transfer is die van de Nederlandse middenvelder Carel Eiting, opgeleid bij Ajax en één van de mogelijke revelaties van het seizoen in de Jupiler Pro League. Racing Genk heeft momenteel de knowhow en mankracht om de top 4 gemakkelijk te halen en zelfs te mikken op de eerste plaats. Het is echter afwachten hoe de Limburgers presteren op het einde van de zomerse transfermarkt...
 
Dankzij de All Sports-optie kun je naar hartenlust genieten van de Eleven Pro League-kanalen en Pickx+ Sports. Ben je nog geen abonnee? Ontvang een maand gratis om de start van dit historische Jupiler Pro League-seizoen volledig te beleven.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!