Voordat de grote openingsceremonie vanavond begint, staan de eerste atleten aanstaande vrijdag al paraat op de Olympische Spelen. Eén van hen is boogschutter Jarno De Smedt, de allereerste Belg die op de huidige editie van de Olympische Spelen verschijnt. Ook het roeien is niet te versmaden.
 
Boogschieten is een van de oudste disciplines op de Olympische Spelen. Het IOC introduceerde de sport op de Tweede Olympiade, dat is de tweede editie van de moderne Olympische Spelen in 1900. Nadat het boogschieten tussen 1924 en 1968 uit het officiële programma was gehaald, werd het opnieuw geïntroduceerd op de Olympische Spelen van München in 1972.
 
Dit jaar verdedigt een jonge Belg onze kleuren voor het boogschieten. Jarno De Smedt, 21 jaar oud, zal ook de allereerste atleet van Team Belgium zijn die mag aantreden op deze Olympische Spelen. Deze student toegepaste informatica uit Puurs wordt een grote belofte genoemd in het boogschieten.
 
Een onverwachte selectie
 
In 2019 behoorde De Smedt toe tot de jongste boogschutters die deelnamen aan de Europese Spelen in Minsk. Hij werd uitgeschakeld in de 1/32e finale. Sinds die eerste internationale ervaring is hij nog verder gegroeid in zijn discipline en staat hij nu op de 59e plaats op de wereldranglijst. Desalniettemin leken zijn resultaten net te zwak om te hopen op een ticket naar Tokio.
 
En toch zijn er op de laatste momenten twee plaatsen vrijgekomen voor de Olympische Spelen van 2021. Jarno De Smedt profiteerde hiervan en mocht mee met de Belgische selectie. Zijn doel is naar eigen zeggen een plaats in de top 16. "Ik denk dat het gezien mijn kwaliteiten moet kunnen. Ik hoop natuurlijk op een medaille, maar de concurrentie is enorm. Ik moet realistisch blijven, want ik ben nog jong", aldus de twintiger. Hij benadrukt ook dat "hij niets heeft te verliezen in Tokio".
 
De competitie begint aanstaande vrijdag met de klassementronde. Elk van de 64 boogschutters schiet in totaal 72 pijlen, waarna een ranglijst wordt ontwikkeld op basis van de resultaten. Deze rangschikking maakt het vervolgens mogelijk om de samenstelling van de 1/32ste finales vast te stellen: de eerste tegen de 64ste, de tweede tegen de 63ste, enz. Deze etappe is dus cruciaal voor de toekomst. Jarno en zijn concurrenten beginnen vanaf 5 uur (Belgische tijd).
 
Naar de roeiriemen!
 
Ook het roeien, een andere populaire discipline van de Olympische Spelen, staat deze vrijdag op het programma. De skiff play-offs (mannen en vrouwen) vinden plaats vanaf 12.30 uur, met wedstrijden in de dubbel twee en dubbel vier.
 
Helaas doet er aan deze eerste twee wedstrijden in het kanaal van de Sea Forest Waterway geen Belg mee. Daarvoor moeten we wachten tot zaterdag, met het duo Tim Brys en Niels Van Zanweghe, zij doen mee in het lichtgewicht dubbel twee.
 
Dit is het programma van vrijdag 23 juli:
  • Boogschieten met Jarno De Smedt vanaf 5u (Belgische tijd)
Volg de Olympische Spelen van 22 juli tot 8 augustus op Sporza of Eurosport, of op Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kun je het programma tot 36 uur later terugkijken wanneer je maar wilt, of 7 dagen na de uitzending ook op de site of de app!