Amy Winehouse, 10 jaar later: een legende die nog steeds intact is

Muziek | 23 juli is een trieste verjaardag: dit jaar is het 10 jaar geleden dat soul-icoon Amy Winehouse overleed. We grijpen dit moment aan om terug te blikken op de carrière van een muzikante die wordt beschouwd als een van de beste stemmen van haar generatie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het begin

Voor Amy Winehouse zat muziek in de familie. Haar ouders waren gepassioneerd door jazz en haar vader zong vaak Frank Sinatra. Maar Winehouses grootste inspiratiebron was zonder twijfel haar grootmoeder, Cynthia. De cabaretzangeres was degene die haar aanmoedigde om met zanglessen te beginnen toen ze nog maar 8 jaar oud was. Deze invloed zou ze nooit vergeten: ze liet een pin-up met de naam van haar grootmoeder op haar rechterarm tatoeëren. Ze had ook een opvallende lok wit haar, net als haar grootmoeder.
 
Op jonge leeftijd werd ze zangeres in een jazzorkest, en ze groeide al snel uit tot de ster van dat orkest. Het was haar toenmalige vriend die haar de boost gaf die ze nodig had: hij stuurde haar demo-tape naar een studio. Ze tekende kort daarna bij een label… en de carrière van de ‘Queen of British Soul’ was gelanceerd.

Ladette

In 2003 boekte Amy Winehouse haar eerste successen. Haar eerste album, ‘Frank’, kwam dat jaar uit. De zangeres werd bovendien het icoon van een beweging, die van de ‘ladette’. Deze term slaat op “empowered” of geëmancipeerde vrouwen die veel uitgaan, drinken en seksueel erg actief zijn. In haar songteksten vertelde ze daar op een openlijke en bevrijde manier over, zonder taboes. Met haar eyeliner, tattoos, sjaal en pin-up look was ze de vaandeldrager van deze sterke boodschap van vrouwelijke emancipatie.

Back to Black

Haar grote internationale succes begon echter pas écht met haar tweede album, met onder meer de iconische geworden nummers ‘Wake Up Alone’ en ‘Rehab’. Het album kwam bovenaan de hitlijsten en werd een van de bestverkochte albums in het Verenigd Koninkrijk. Zo werd ‘Rehab’ in 2007 door The Times uitgeroepen tot Song of the Year. Het titelnummer van het album, ‘Back to Black’, werd een waar symbool van het schitterende succes van Amy Winehouse. De zangeres liet zich voor dit nummer inspireren door hits als ‘Baby Love’ van The Supremes, ‘Be My Baby’ van The Ronettes en ‘Remember (Walking In The Sand)’ van The Shangri-Las. In totaal werden er al 16 miljoen exemplaren van het iconische album verkocht.

Eerbetoon

Het was in 2011, op het hoogtepunt van haar carrière, dat de zangeres stierf aan een overdosis alcohol. Ze sloot zich met die tragisch jonge leeftijd aan bij de zogenaamde ‘27 Club’ van rock- en bluesartiesten die op 27-jarige leeftijd stierven. Ze verkeert daamee in in het gezelschap van onder anderen Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Morrisson en Kurt Cobain. Tal van postume eerbetuigingen volgden meteen op haar overlijden: veel sterren hebben toespraken en liederen aan haar gewijd. In 2015 werd een documentaire getiteld ‘Amy’ uitgebracht om haar tumultueuze leven op het grote scherm te brengen. De prent ontving de Oscar voor Beste Docufilm.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top