Met een kort filmpje op Twitter kondigde André Greipel als een dief in de nacht aan dat hij eind 2021 stopt met wielrennen. Het wielerpeloton verliest op die manier een grote renner met een nog grotere carrière. Gelukkig is er nog de Koninginnenrit in de Tour de France: hierin kunnen we deze levende wielerlegende nog één keer zien schitteren op het grootste strijdtoneel ter wereld.

 

Morgen rijdt de 39-jarige Duitser dus zijn laatste etappe in de Tour de France en dat is een jaar eerder dan aanvankelijk gepland. In de documentaire ‘Der Tanz des Gorilla’ van begin 2021 had Greipel immers aangekondigd om pas eind 2022 te stoppen met fietsen. “Van zodra mijn leeftijd met het getal vier begint, wil ik niet meer op de fiets zitten”, zei Greipel toen. Hij maakte dat naar eigen zeggen al wereldkundig om eventuele geïnteresseerde ploegen te verwittigen voor zijn nakende afscheid.

Eind 2022 is nog lang. “Te lang”, moet Greipel hebben gedacht. Daarom nam hij met zijn team Israël Start-Up Nation enkele dagen geleden een filmpje op waarin hij eind 2021 naar voren schuift als nakende vertrekdatum. In het filmpje vertelt Greipel ook dat hij trots en tevreden is. “Ik ben heel blij met alles wat ik al heb bereikt, samen met mijn ploegmaats en stafleden”, aldus de Duitser. “Ik ben altijd heel blij en dankbaar geweest met de enorme hoeveelheid steun die ik heb gekregen. Ik voel geen boosheid, wel integendeel, maar de rit van morgen wordt zeker mijn laatste rit in de Tour”, concludeerde de renner.

Greipel stopt dan wel met fietsen. De Duitser hoopt wel “op een of andere manier” in de wielerwereld actief te blijven. Welke rol hij wil bekleden is nog niet duidelijk, maar wie weet wordt hij wel ploegleider. Momenteel steekt Greipel immers al een handje toe bij de jeugd die hij de meest belangrijke lessen van het wielrennen aanleert.

Indrukwekkend palmares

Met het nakende pensioen van André Greipel verliest het peloton de meest succesvolle nog actieve renner van de voorbije jaren. Greipel won in totaal 158 professionele ritten en behoort tot het kleine gezelschap wielrenners dat in elk van de drie grote wielerrondes een rit kon winnen.

Tussen 2011 en 2016 boekte Greipel maar liefst elf zeges in de Tour de France, won hij zeven ritten in de Giro en vier in de Vuelta. Hij reed voor Team Wiesenhof, HTC, Lotto Soudal en Israël Start-Up Nation. Zijn meest succesvolle passage was bij Lotto Soudal. Dit jaar won Greipel de vierde etappe van de Ruta del Sol in Andalusië en de eendagswedstrijd Challenge Mallorca.

Volg de laatste rit van de Tour de France morgen vanaf 16u05 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!