Op 23 juli 2021 vindt de officiële openingsceremonie van de Olympische Spelen plaats. Maar wist u dat er twee dagen voordien al gestreden wordt in de Olympische arena's? Op woensdag 21 juli vinden immers de eerste wedstrijden plaats van het vrouwenvoetbal en het -softbal.

 

Voetbalfanaten komen deze zomer ogen en oren te kort. Want nadat de wereld getrakteerd werd op het Europees voetbalkampioenschap en de Copa America, wordt binnenkort het startschot gegeven voor onze vaderlandse competitie en de Olympische Spelen. Want ook in Tokio mag Koning Voetbal niet ontbreken.

In Tokio zullen zowel mannelijke als vrouwelijke voetbalploegen strijden om Olympisch eremetaal, maar het zijn de Britse en Chileense vrouwen die op woensdag 21 juli de spits mogen afbijten tijdens de allereerste (voetbal)wedstrijd van het toernooi. Op 6 augustus wordt tot slot de finale van het Olympische toernooi voor vrouwenvoetbal gespeeld. Dan weten we eindelijke welk vrouwelijk team zichzelf Olympisch kampioen mag noemen. De mannelijke voetbalteams beginnen één dagje later aan hun toernooi, op 22 juli. Op zaterdag 7 augustus spelen ze hun finale en weten we welke mannelijke voetballers Olympisch eremetaal naar huis mee mogen nemen. 

Bij de mannen doen zestien ploegen mee, bij de vrouwen 12. Alle ploegen werden onderverdeeld in groepen van vier. De beste twee ploegen van elke groep, en de beste ploegen die een derde plaats behaalden, gaan naar de kwartfinales. Gek genoeg is Duitsland, de huidige titelverdediger bij het vrouwenvoetbal, er dit jaar niet bij in Tokio.

Vijfde keer Olympisch goud voor de VS?

Door de afwezigheid van Duitsland zijn alle ogen gericht op de Verenigde Staten en sterspeelster Megan Rapinoe. Haar ploeg won het Olympische toernooi al vier keer maar zal het deze keer niet cadeau krijgen. Hun eerste wedstrijd is immers tegen de halve finalist van vijf jaar geleden, Zweden. De VS speelt woensdag om 09u30 tegen Zweden.

Ook Groot-Britannië zakt met torenhoge ambities af naar de Japanse hoofdstad. De Britse damesploeg behaalde op het afgelopen WK in 2015 immers de derde plaats en mikken op niets minder dan een Olympische medaille. Zij beginnen hun avontuur om 08u30 tegen de Chileense vrouwenploeg

Een half uur later verschijnt Brazilië ten tonele tegenover China. De 35-jarige Marta Vieira da Silva zal proberen om de Seleçao voorbij de Chinese dames te loodsen en krijgt hierbij hulp van de 43-jarige Formiga in wat vermoedelijk hun laatste internationale toernooi zal zijn.

De volgende twee wedstrijden zijn die tussen Japan en Canada (11u30 uur) en tussen Zambia en Nederland, een ander groot Europees land (12u00 uur). De dag wordt afgesloten met een duel tussen buurlanden Australië en Nieuw-Zeeland (12u30 uur).

Japan en VS strijden om de eer van softball

Voor het eerst sinds 2004 zal er weer softbal te zien zijn op de Olympische Spelen, maar enkel met vrouwenploegen. In 1996 maakte de populaire sport al deel uit van het Olympische speelprogramma, maar in 2012 en 2016 werd het opnieuw geschrapt. Gelukkig is de sport dit jaar opnieuw van de partij en dat met maar liefst zes teams.

Maar wat is softbal eigenlijk? Softball lijkt heel sterk op honkbal. Net zoals bij honkbal is er één team dat verdedigt en ander team dat aanvalt. Het aanvallende team moet een aangegooide bal zo ver mogelijk moet proberen slaan met een knuppel. Als die daar in slaagt, kunnen de lopers van het aanvallende team de vier verplichte honken voorbij lopen en dat levert een punt op. Let wel, de aangegooide bal wordt onderhands toegeworpen en dat is een groot verschil met honkbal. Bovendien is het veld kleiner en de bal groter.

Softball is ontstaan in de Verenigde Staten. Het is dan ook geen toeval dat de VS in 1996, 2000 en 2004 goud wonnen in deze discipline op de vorige Olympische Spelen. In 2008 maakte Japan een einde aan de zegereeks van de Verenigde Staten door hen in de finale te verslaan met 3-1.

Net zoals bij het vrouwenvoetbal, wordt de eerste softbalwedstrijd van de Olympische Spelen op woensdag 21 juli op gang gefloten. Om 13 uur Belgische tijd neemt titelverdediger Japan neemt het op tegen Australië, om 16u00 spelen de Verenigde Staten tegen Italië en om 18u00 kijken de Mexicaanse softballdames hun Canadese concurrenten in de ogen. 

Wedstrijden die plaatsvinden op 21 juli:

  • Voetbal: Zweden - VS om 9u30 (Belgische tijd)
  • Softbal: Australië - Japan om 13u00 (Belgische tijd)

Volg de Olympische Zomerspelen van 21 juli tot 8 augustus op Sporza, Eurosport, Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kan je het programma tot 36 uur later bekijken wanneer je maar wilt, ook op de website of via de. app en dat 7 dagen na de uitzending!