De Belgian Cats hebben donderdag in Saitama een oefenmatch in aanloop naar de Olympische Spelen met 84-76 verloren van gastland Japan. Philip Mestdagh zag dat het ritme bij de Japanners beter was dan bij zijn Cats. Hij wil dat de trainingen intensiever worden en koestert hoop dat de Belgen nog één of twee voorbereidingsmatchen kunnen spelen voor het olympisch toernooi.
"In het eerste kwart hebben we duidelijk een verschil in ritme gezien, Japan was beter dan ons. Er waren nadien nog goede zaken, zoals onze rebounds (38 tegenover 29), maar ook minder goede. We leden te veel balverlies (28 tegenover 8 voor Japan). Zo is het onmogelijk een match te winnen", verklaarde Mestdagh aan Belga. "De trainingen verlopen goed en de groep reageert goed na de aanpassing aan het tijdsverschil. Maar trainingen kunnen nooit de intensiteit van een wedstrijd vervangen."

De Belgen verblijven sinds vorige week woensdag in Mito, nabij Tokio, in het trainingscentrum dat gekozen is door het BOIC. "Op fysiek vlak kunnen we goed werken, wat het basketbal betreft ook. Maar het dagelijkse leven is minder evident. We mogen het gebouw niet verlaten. We zitten eigenlijk opgesloten op onze derde verdieping. De Spelen worden beslist op fysiek en tactisch vlak, maar ook op mentaal vlak. De situatie is niet evident vanwege de gezondheidsmaatregelen tegen het coronavirus, maar we moeten ons aanpassen."

Het vervolg van het programma voor de Belgian Cats is onduidelijk. Twee andere voorbereidingsmatchen, op 19 juli tegen Spanje en op 22 juli tegen de Verenigde Staten, werden geannuleerd. "Er is misschien nog een kans dat we een of twee matchen kunnen spelen", aldus Philip Mestdagh. Donderdagavond is een meeting met de voor de Spelen geplaatste landen en de internationale basketfederatie (FIBA) gepland. België staat in contact met de Amerikanen en de Spanjaarden om eventueel nog een wedstrijd te regelen.

"Als we die matchen nog kunnen spelen, gaan we donderdag naar het olympisch dorp, daags voor de openingsceremonie. Zo niet, dan trekken we zonder enige twijfel wat vroeger daarheen. We willen nog van de goede trainingsomstandigheden in Mito genieten", stelde Philip Mestdagh, die binnen enkele dagen kan rekenen op een volledig herstelde Jana Raman. 

De Gentse moest vanwege een duimbreuk forfait geven voor het voorbije EK. De back-up van Emma Meesseman staat op het punt om terug te keren in de groep. "In principe kan ik zaterdag opnieuw meetrainen met de groep", vertelde Raman. "Alles verloopt heel goed tot nu toe. Ik train individueel en ik kan zonder probleem schieten. Ik ben vol ongeduld om opnieuw aan de groepstrainingen mee te doen. De omstandigheden in Mito zijn niet gemakkelijk door de heel strikte maatregelen. Het is niet echt een hotel, eerder een soort gevangenis. Maar op sportief vlak loopt alles wel goed."