De verschillende picturale voorstellingen van de Oempa Loempa's in 'Charlie and the Chocolate Factory’

Kids | Zowel in de oorspronkelijke roman uit 1964 als in de eerste verfilming in 1971 en in Tim Burtons modernere versie uit 2005 zijn de Oempa Loempa's in 'Charlie and the Chocolate Factory' telkens heel verschillend ingevuld. Maar het blijven mysterieuze, intrigerende kleine personages die essentieel zijn voor het verhaal. Proximus Pickx zoomt in op de arbeiders van Willy Wonka en vertelt je alles over hen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Beschreven als slaven

Zestien jaar na de release van de laatste 'Charlie and the Chocolate Factory'-film, geregisseerd door Tim Burton, herinnert iedereen zich nog de Oempa Loempa's die bijna de show stalen van Johnny Depp en co. In de roman van Roald Dahl beschrijft hij deze mannetjes als afkomstig van een 'stam in Afrika', een hint dat het om Afrikaanse pygmeeën gaat die naar de snoepfabriek zijn gebracht om er als slaven te werken. Natuurlijk zorgde deze beschrijving bij heel wat lezers voor opmerkingen en de auteur veranderde uiteindelijk de Oempa Loempa's  in witte mannetjes met gouden haren. 
 
Willy Wonka's assistenten komen uit Loompaland, een denkbeeldig eiland in de Stille Oceaan. Zij wonen in huizen, hoog in de bomen van de immense jungle. De jungle wordt echter geteisterd door woeste beesten die hen dwingen om zich te verbergen en zich te voeden met insecten. Wanneer de snoepgoedgenie hen een job aanbiedt, zijn ze dolblij dat ze hun geboorteland kunnen verlaten, vooral omdat ze betaald gaan worden in cacaobonen – vruchten waar ze dol op zijn. Het is een overeenkomst die werkt voor zowel de werkgever als de arbeiders, aangezien de meester-chocolademaker de mensen niet meer vertrouwt omdat ze zijn recepten proberen te stelen. Het is ook de reden waarom Willy Wonka de fabrieksdeuren altijd gesloten houdt voor alle bezoekers. 

Drie appels groot

Het wordt nu hoog tijd om kennis te maken met deze beroemde Oempa Loempa's. Ten eerste, ze zijn klein, maar hoe groot zijn ze? Kleiner in elk geval dan de gemiddelde mens. Als we ons houden aan de eerste beschrijvingen, zou de Oempa Loempa ongeveer 1m50 moeten zijn, net zoals de Pygmeeën. In de film van 1971 zijn ze echter nog kleiner, met een lichaamslengte van gemiddeld 1m20. In werkelijkheid zouden ze kniehoog moeten zijn, aangezien Willy Wonka ze beschrijft als middelgrote poppen. 

Een opvallende gelijkenis

Wat zeker is over het uiterlijk van deze miniatuurmannen, is dat ze allemaal op elkaar lijken. Zozeer zelfs dat Tim Burton in de laatste verfilming niet veel moeite voor een casting heeft gedaan. Slechts één acteur speelt 165 Oempa-Loempa's. De Keniaanse acteur van Indiase afkomst Deep Roy leent zijn gezicht als enige aan de werknemers van de chocoladefabriek. In werkelijkheid is de acteur 1m32 lang. 
 
In de film uit 1971 met Gene Wilder in de hoofdrol als de beroemde chocolademaker, hebben zijn assistenten een oranje huid en groen haar. Ze dragen allemaal hetzelfde werkuniform, terwijl ze in de roman allemaal een andere kledingstijl hebben. Op die manier onderscheiden zij zich van elkaar, want lichamelijk zijn ze vrijwel identiek. In deze versie spelen tien acteurs de rol van de Oempa-Loempa's en ze zien er allemaal hetzelfde uit.

Zangers die lesgeven

En ook al zien ze er in het boek en de 2 films van 'Charlie en de Chocoladefabriek' anders uit, ze hebben allemaal dezelfde functie in de snoepgoedfabriek. Willy Wonka's arbeiders, ondeugend maar hardwerkend, zingen voor elk van de kinderen die van de wedstrijd zijn uitgesloten, en ze wijzen hen op een moralistische toon op hun tekortkomingen.
 
Elk van de liedjes uit de film van 1971 begint met "Oompa-Loompa Doo badi-doo. Dit raadsel is voor jou. Oempa-Loempa Doo badi-da.  Als je slim bent, luister dan naar me”. De liedjes, met veel zin voor humor, leren je een lesje over het gedrag van niet alleen kinderen, maar ook ouders. "Het kind de schuld geven is geen goede omgangsvorm. Wie moeten we de schuld geven? Aan de moeder en de vader. Oempa-Loempa Doo badi-da. Verwen het kind niet als een koning". De op de set geïmproviseerde liedjes rijmen allemaal en lijken te passen bij de streken van de kinderen die de chocoladefabriek bezoeken. In deze twee video’s kan je zelf de verschillen ontdekken.
 




‘Charlie and the Chocolate Factory' van Tim Burton’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top