Team Belgium 2020: wat zijn onze medaillekansen in de atletiek?

Nog enkele dagen en dan worden de Olympische Spelen in Tokio op gang getrapt, gefloten en geschoten. Vandaag is dus de ideale dag om na te gaan hoe hoog we onze kansen op een medaille mogen inschatten. Zowat alle sporttakken passeerden al de revue, buiten die ene: het atletiek.

 

Dames

Bij de vrouwen kunnen we niet om Nafi Thiam heen. Deze 26-jarige Brusselse behaalde in Rio al eens goud op de zevenkamp en zal dat kunstje in Tokio proberen te herhalen. Om in haar opzet te slagen zal ze uit een ander vaatje moeten tappen in vergelijking met 2016, toen was ze immers een nobele onbekende bij het grote publiek, was er minder concurrentie en kende ze een betere voorbereiding. Mocht Thiam verstek geven, dan is er nog steeds Noor Vidts. Zij werd in 2017 Belgisch indoorkampioene in de meerkamp en zal haar huid duur verkopen.

Voor de 200 en 400 meter kunnen we rekenen op Cynthia Bolingo. Zij brak al meerdere Belgische records en zal geflankeerd worden door Imke Vervaet op de 200 meter. Hanne Claes en Paulien Couckuyt nemen de 400 meter horden voor hun rekening, terwijl Anne Zagré de 100 meter horden zal lopen.

Tussen de Belgen loopt er ook een Europese indoorkampioene rond. Ze luistert naar de naam Elise Vanderelst, loopt de 1500 meter en gaat voor niets minder dan de halve finales. Stiekem hoopt ze om haar persoonlijke record, dat meteen ook het Belgische record is, te verbeteren.

Er worden natuurlijk ook marathons gelopen op de Olympische Spelen. België zal daarin vertegenwoordigd worden door Mieke Gorissen en Hanne Verbruggen. Voor het polsstokhoogspringen rekenen we tenslotte op de 34-jarige Fanny Smets

 

Vrouwelijke estafetteploeg

Ook de vrouwelijke estafetteploeg heeft zich kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen nadat ze vorig jaar tijdens het WK in Doha op een mooie zevende plaats waren beland. Het team bestaat uit Camille Laus, Cynthia Bolingo, Imke Vervaet, Naomi Van Den Broeck, Paulien Couckuyt, Hanne Maudens (reserve) en Hanne Claes (reserve). 

 

Heren

Onder de Belgische atletieksporters zitten enkele snelle jongens. Robin Vanderbemden bijvoorbeeld. Hij moet ons land vertegenwoordigen op de 200 meter, maar zal af moeten rekenen met heel wat concurrentie. Ook Michael Obasuyi is van de partij. Hij loopt de 110 meter horden nadat hij op het Belgisch kampioenschap zich ei zo na wist te plaatsen voor de Spelen. Kevin Borlée neemt dan weer de 400 meter voor zijn rekening. Hij zette onlangs in deze discipline zijn beste prestatie van het seizoen neer, dus hij zakt met vertrouwen af naar Tokio. 

Borlée zal tegenstand krijgen van landgenoot Jonathan Sacoor, want ook deze 22-jarige Belg loopt de 400 meter. Klein detail: Sacoor verkeert in topvorm. Hij won onlangs nog maar een zilveren medaille op het Europees kampioenschap voor -23 jarigen. De langere afstanden worden gelopen door Eliott Crestan (800m), Ismael Debjani (1500m), Robin Hendrix (5000m), Isaac Kimeli (5000m en 10.000m).

Voor de 10.000 meter kunnen we ook rekenen op het uithoudingsvermogen van Bashir Abdi, ook al wordt verwacht dat hij zich aan het klaarstomen is voor de Olympische marathon. Die marathon staat ook op het programma van Dieter Kersten en Koen Naert. 

Ben Broeders zal proberen een goede prestatie neer te zetten in het polsstokhoogspringen, terwijl Thomas Van der Plaetsen de tienkamp tot een goed einde zal proberen brengen.

 

Mannelijke estafetteploeg

Ook de Belgian Tornados treden aan op de Olympische Spelen en deze keer moeten ze alles op alles zetten willen ze nog een Olympische medaille behalen. In 2016 was de estafetteploeg er al eens dichtbij, maar strandde ze op een vierde plek. In 2019 behaalde ze op het WK nog een bronzen medaille en nu hebben ze hun zinnen gezet op het Olympische goud. Ze doen maar beter hun best, want dit is het laatste jaar dat zowel Kevin als Jonathan Borlée samen zullen lopen. De 4x400m estafette bestaat uit: Dylan Borlée, Jonathan Borlée, Kevin Borlée, Alexander Doom, Jonathan Sacoor, Julien Watrin (reserve), Robin Vanderbemden (reserve).

 

Gemengde estafetteploeg

Zoals altijd leidt samenwerking tot betere resultaten en dat is op de Olympische Spelen niet anders. Het is om die reden dat we met spanning zullen kijken naar de prestaties van onze gemengde estafetteploeg. Tijdens het afgelopen wereldkampioenschap in mei, behaalde onze mannen en vrouwen de vierde plaats. Daarmee solliciteren Dylan Borlée, Jonathan Borlée, Kevin Borlée, Camille Laus, Imke Vervaet, Cynthia Bolingo overduidelijk naar een bronzen medaille op de Olympische Spelen. Laten we hopen dat het hen lukt!

Nieuws

Bekijk alles
Top