Team Belgium 2020: kan België dan medailles halen in de watersporten?

Sport |
Ons land trekt in maar liefst vier watersporters naar de Olympische Spelen van Tokio. Zowel indoor als outdoor heeft ons land kans op een medaille. Met toptalenten in het zwemmen, kajakken, zeilen en roeien liggen de verwachtingen dan ook erg hoog.

Deze Belgische delegatie die in actie komt in de watersporten bestaat uit een relatief kleine groep van twaalf atleten. Twee van hen zullen met hun armen en benen strijden om Olympisch eremetaal, tien anderen worden geholpen door een boot. Ook in hetzij roeien, kajakken en zeilen maken we kans op medailles, want in Rio en Londen leverden de watersporten ons ook al medailles op. Ons rest de vraag of we opnieuw drie medailles zullen halen…?

Roeien

In Tokio zagen we Tim Brys en Niels Van Zandweghe in actie in de categorie waarbij twee atleten een roeiboot zo snel mogelijk naar de finish roeien. Op het EK in Poznan vorig jaar won het duo een bronzen medaille. Aangezien dat het EK de enige wedstrijd was die in de voorbije twee jaar werd georganiseerd, moeten we ons dus baseren op hun prestatie in dat toernooi. De andere wedstrijden werden door het coronavirus afgelast.

Een jaar eerder, in 2019, kwalificeerde het duo zich voor Tokio door op het WK in Oostenrijk voortreffelijk te presteren. Tim Brys en Niels Van Zandweghe pakten daar de zevende plaats. Ons land greep intussen al dertig jaar naast de prijzen wat het roeien op de Spelen betreft, maar dit jaar kunnen onze landgenoten daar verandering in brengen.

Kajakken

Vijf jaar geleden trok ons land met slechts één atleet naar het kajaktoernooi op de Spelen in Rio. Toen snelde Artuur Peters zich naar een elfde plaats op de 1000 meter in een eenpersoonskajak. Ook dit jaar is de 24-jarige Limburger in goede vorm. Begin juni haalde bij een bronzen medaille op dezelfde afstand en in dezelfde boot op de Europese kajaksprintkampioenschappen.

Dit jaar zakt Artuur samen met zus Hermien af naar Tokio. Hermien Peters zal samen met teamgenoot Lize Broekx aan de start van de 500 meter in een tweepersoonskajak staan. Ze kwalificeerden zich voor de Spelen na een vierde plaats op de Szeged Worlds in 2019.

Tot slot staat ook in de slalomdiscipline een belg aan de start. Gabriel De Coster zal de Belgische driekleur verdedigen. Hij kon gebruik maken van een afmelding van een andere atleet waardoor hij alsnog naar de Spelen mag. Op het EK voor atleten jonger dan 23 jaar won de 20-jarige kajakker uit Tervuren het brons, waardoor de verwachtingen voor een goede prestatie op de Spelen sterk groeiden.

Zwemmen

In Rio verraste Pieter Timmers door zilver te pakken op de 100 meter vrije slag. Nu hij een paar maanden geleden met zwempensioen ging, moeten we onze medaillekansen elders halen. Dit jaar staan Louis Croenen en Fanny Lecluyse aan de start van het Olympisch zwemtoernooi. Lecluyse start voor de derde keer op een Olympiade en mikt op een finaleplaats op de 200 meter schoolslag. Eind juni verbeterde ze in Rome het Belgisch record op die afstand. Op de Spelen start ze ook op de 100 meter schoolslag, al zal die vooral dienen om wedstrijdritme op te doen.

Louis Croenen zwemt de 200 meter vlinderslag en ook hij mag al voor de derde keer het Olympisch water induiken. In mei werd Croenen zesde op de finale van de 200 meter vlinderslag op het Europees Kampioenschap, de Antwerpenaar is dus in goede vorm.

Zeilen

Na het pensioen van Evi Van Acker, die in Londen brons greep en in Rio een vierde plaats behaalde in de Laser Radial, bestaat de Belgische zeildelegatie dit jaar uit vier atleten. In dezelfde discipline zal Emma Plasschaert in de schoenen van Van Acker proberen treden. Op de wereldbeker in het Nederlandse Medemblik behaalde ze een negende plaats in een felbevochten wedstrijd. Maar liefst 23 van de 44 geselecteerde atleten voor de Spelen stonden daar aan de start.

Isaura Maenhaut en Anouk Geurts behaalden hun kwalificatie voor de Olympische Spelen afgelopen maart in de 49er FX dankzij een zevende plaats op de internationale regatta van Lanzarote. Bij de mannen, in de Lasercategorie, bemachtigde Wannes Van Laer begin juni onverwacht een ticket naar Tokio. Ook hij mag in Tokio de zeilen heisen.