De glasscherven op Wembley zijn nog maar net bij elkaar geveegd en daar is alweer het volgende voetbaltoernooi om los op te gaan. Vanaf 21 juli zal er in het Japanse Tokio gevoetbald worden om Olympisch brons, zilver en goud. Proximus Pickx stelt je voor aan alle deelnemende landenteams.

 

In tegenstelling tot de vorige edities wordt het Olympische voetbaltoernooi dit jaar door vrouwen op gang getrapt. Zij zullen het vanaf 21 juli tot en met 6 augustus tegen elkaar opnemen. De mannen hoeven gelukkig niet lang te wachten want één dag later, op 22 juli, mogen ook zij hun opwachting maken op de Japanse grasmat in Tokyo.

De VS opnieuw favoriet

Titelverdediger Duitsland heeft voor deze editie verstek gegeven maar niet getreurd: zowel Groot-Brittannië, Nederland als Zweden zullen Europa in Japan vertegenwoordigen. De potentiële kaper op de kust lijkt ook dit jaar weer de Verenigde Staten te zijn. De VS won sinds 1996 het toernooi al vier keer en wil haar uitschuiver van vier jaar geleden in Rio tegen Zweden vast en zeker rechtzetten. Ze kunnen er al meteen aan beginnen door hun openingswedstrijd tegen Zweden te proberen winnen. 

De Verenigde Staten en Zweden werden in groep G ondergebracht, de groep des doods. Maar ook groep A kan verassingen opleveren. Daarin zal gastland Japan het opnemen tegen schaduwfavoriet Groot-Brittannië, het gevaarlijke Canada en underdog Chili. De Japanse vrouwen zijn erop gebrand om net als in 2012 zilver te behalen of beter te doen als het kan.

In groep F treden Brazilië, China, Nederland en Zambia aan. Brazilië zakt naar Tokio af met ene Marta Vieira da Silva in haar rangen. Deze 43-jarige speelster zal voor de zevende keer deelnemen aan de Olympische Spelen. In 2004 en in 2008 won ze met het Braziliaanse vrouwenteam de zilveren medaille. Ook onder noorderburen zijn dus van de partij: Nederland zal naar verluidt enkel maar tevreden zijn met een gouden medaille.

Nemen de Duitse mannen wraak tegen Brazilië van bij de start?

Het is je wellicht ontgaan, maar vijf jaar geleden versloegen de Brazilianen Duitsland in de finale van het Olympische toernooi. De Goddelijke Kanaries rekende toen op de fluwelen baltoets van ene Neymar Jr. om een uiterst belangrijke penalty binnen te trappen waardoor zij, en niet Die Mannschaft, Olympisch goud wonnen. 

Vijf jaar later treffen de Brazilianen Duitsland opnieuw en dat zelfs op de eerste speeldag. Neymar Jr. is opnieuw van de partij, maar ook verdediger en ouderdomsdeken Dani Alves zal zijn beste beentje voorzetten in Tokio. Hij heeft plechtig beloofd om al zijn ervaring in de strijd te gooien om Brazilië opnieuw goud te helpen behalen.

Duitsland treed met een grondig hertekend elftal aan op de Olympische Spelen. Ze worden dus, zoals eerder vermeld, meteen voor de leeuwen geworpen tegen Brazilië en dat zette coach Stefan Kuntz aan tot enkele opvallende selecties. Kuntz boekte een ticket naar Tokio voor onder andere Nadiem Amiri (24), Maximilian Arnold (27) en de 33-jarige Max Kruse

Brazilië en Duitsland verliezen best niet de andere tegenstanders uit het oog. Ivoorkust bijvoorbeeld. Het West-Afrikaanse land beschikt met Eric Bailly, Frank Kessie en Max-Alain Gradel over enkele toptalenten die elke ploeg het vuur aan de schenen kunnen leggen. Saoedi-Arabië zal daarentegen niet meedoen voor de prijzen, maar het Arabische land zal zich met haar inzet en vechtlust niet zomaar gewonnen geven. 

Brazilië, Duitsland en Ivoorkust zullen ook moeten uitkijken naar Frankrijk. Les Blues nemen Florian Thauvin en André-Pierre Gignac mee naar Tokio en zullen proberen hun kater van het EK door te spoelen. Ze moeten daarvoor wel eerst voorbij de andere landen in groep A waaronder Zuid-Afrika en Mexico. Bij die laatste zal ex-Standarddoelman Ochoa onder de lat staan.

Tot slot vermelden we graag groep B en C. In groep B zullen Nieuw-Zeeland, Honduras, Zuid-Korea en Roemenië uitmaken wie door mag naar de volgende ronde. In groep C zullen Spanje, Argentinië, Egypte en Australië hetzelfde doen. Het wordt in de laatste groep vooral uitkijken naar de prestaties van Marco Asensio en Dani Ceballos van Real Madrid. Zij werden immers opgeroepen om de eer van La Roja in Tokio hoog te houden.

Volg de Olympische Zomerspelen van 22 juli tot 8 augustus op Sporza of op Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!