Finland stuurt tijdelijk geen Afghaanse migranten terug naar hun land, nu het geweld daar weer oplaait. De autoriteiten willen eerst afwachten hoe de situatie in het land is. Afghanistan had zondag zelf gevraagd aan Europa om geen Afghaanse migranten meer het land uit te zetten.
Vanaf 9 juli "is de uitgifte van negatieve beslissingen met betrekking tot de uitzetting uit het land naar Afghanistan opgeschort", aldus de Finse immigratiediensten. Dat blijft zo zolang de evaluatie van de situatie in Afghanistan niet is afgelopen.
De beslissing leidt er niet toe dat migranten automatisch worden toegelaten in Finland. Ze zullen daarentegen langer moeten wachten op een beslissing, aldus de verantwoordelijke van de immigratiedienst aan de krant Iltalehti. Zowat 350 Afghanen wachten momenteel op een beslissing na een asielaanvraag in het Scandinavische land.
Afghanistan had de Europese landen zondag opgeroepen om de komende drie maanden geen Afghaanse migranten het land uit te zetten, nu de gevechten in het land erger worden.
De taliban hebben geprofiteerd van het begin van de terugtrekking van de Amerikaanse en andere buitenlandse troepen uit het land - die eind augustus afgerond moet zijn - en lanceerden begin mei een offensief tegen de Afghaanse troepen die tot nu toe weinig weerstand hebben kunnen bieden. De rebellen hebben dan ook grote delen van het land weer in handen.
Het Afghaanse leger, dat nu geen steun meer krijgt van de Amerikaanse luchtmacht, controleert nu enkel nog de grote assen en de provinciehoofdsteden. De recente mobilisatie van de taliban doet vrezen voor een nieuwe burgeroorlog.