Een dag na de EK-winst in het Londense Wembleystadion zetten de Italianen de feestelijkheden verder in eigen land, waar ze vannamiddag in de hoofdstad Rome ontvangen werden door president Sergio Mattarella. "Deze overwinning toont aan dat je in dromen mag geloven, zolang je maar gelooft in wat je doet", vertelde bondscoach Roberto Mancini. "Deze zege is voor alle Italianen."
Ook aanvoerder Giorgio Chiellini, in de finale op geen foutje te betrappen, was erbij. "Dit is het resultaat van teamwerk. Deze groep heeft bij moeilijke momenten steeds het hoofd boven water kunnen houden", aldus de Juve-verdediger in de tuin van het Quirinaalpaleis. Nadien feliciteerde Mattarella La Nazionale en tennisser Matteo Berettini, die op Wimbledon in de finale stond maar verloor van Novak Djokovic.

Volgens bondsvoorzitter Gabriele Gravini is de Squadra Azzurri een voorbeeld voor het hele land. "Ze zijn een symbool geworden van een gekwetst land dat er momenteel alles aan doet om recht te krabbelen en opnieuw te beginnen." Vandaag wordt de selectie nog ontvangen bij premier Mario Draghi.

Intussen hebben duizenden fans in de hoofdstad verzameld om een glimp op te vangen van de nationale helden, die zich met een teambus door de straten verplaatsen.