Microblogdienst Twitter heeft zeker duizend tweets verwijderd van gebruikers die de zwarte Engelse voetballers Marcus Rashford (23), Jadon Sancho (21) en Bukayo Saka (19) racistisch bejegenden. Het trio was online het doelwit van de twitteraars nadat ze penalty's hadden gemist in de strafschoppenserie met Italië in de door Engeland verloren EK-finale.
Naast het verwijderen van berichten is een onbekend aantal gebruikers permanent van het platform geweerd vanwege "afschuwelijk racistisch taalgebruik", zegt een woordvoerder van het bedrijf. De Engelse politie is een onderzoek begonnen.

Het racisme leidde tot een scherpe veroordeling door de Engelse bondscoach Gareth Southgate. "Het is onvergeeflijk dat sommige spelers zo zijn bejegend", zei de coach tijdens een persconferentie. Ook politici, sporters, leden van het Britse koningshuis en bekende Britten spraken hun steun uit voor de voetballers.

Het Engelse elftal heeft de afgelopen tijd lof geoogst voor zijn stellingname tegen racisme, terwijl een aantal spelers ook campagne heeft gevoerd voor andere maatschappelijke doelen. De multiraciale samenstelling van de ploeg werd geprezen als een afspiegeling van een meer divers modern Groot-Brittannië.

"Dit Engelse team verdient het om geprezen te worden als helden, niet om racistisch misbruikt te worden op sociale media. Degenen die verantwoordelijk zijn voor dit afschuwelijke misbruik moeten zich schamen," zei de Britse premier Boris Johnson op Twitter.