Het hoofd van de troepen van de Verenigde Staten en van het NAVO-bondgenootschap in Afghanistan, generaal Austin Scott Miller, heeft vandaag officieel zijn functie neergelegd. Het overdragen van het bevel is een van de laatste symbolische gebeurtenissen voor het definitieve vertrek van de buitenlandse troepen uit Afghanistan. Eind augustus zou die terugtrekking rond moeten zijn.
In het strengbeveiligde hoodfkwartier van de buitenlandse troepen in Kaboel vond vandaag de ceremonie plaats waarbij Miller zijn functie neerlegde. Miller, die de coalitietroepen in Afghanistan aanvoerde sinds september 2018, droeg het bevel over aan generaal Kenneth McKenzie, hoofd van Centcom, het centrale commando van het Amerikaanse leger, dat verantwoordelijk is voor de militaire activiteiten in twintig landen in het Midden-Oosten, Centraal- en Zuid-Azië.

Met de terugtrekking komt een einde aan een militaire interventie die twintig jaar duurde. Een militaire coalitie van de NAVO, onder leiding van de VS, viel Afghanistan binnen in oktober 2011, vlak na de aanslagen van 11 september. Nu de terugtrekking zich voltrekt, voeren de taliban een offensief waarbij ze al grote delen van Afghanistan hebben veroverd op het regeringsleger.