Team Belgium 2020: deze balsporters doen mee voor de prijzen!

De Belgische balsportdelegatie telt 40 atleten die verdeeld zijn over vier sporten: basketbal, golf, hockey en tennis. Bij elk van deze disciplines maken we sinds kort kans op medailles want tussen die 40 geweldenaars lopen enkele toptalenten rond.

 

Veldhockey

Dit jaar zal enkel het mannelijke veldhockeyteam afreizen naar Tokio. De Red Lions zullen daar proberen om een gouden medaille te winnen en de kans dat ze dit voor elkaar krijgen, is vrij groot. De Red Lions zijn immers de huidige wereldkampioen hockey en konden tijdens de vorige Olympische Spelen in Rio ook al zilver winnen. Het enige wat nog ontbreekt is die unieke, felbegeerde en o zo belangrijke gouden medaille.

 

Basketbal

De Belgian Cats staan onder stoom. De ploeg van coach Philip Mestdagh behaalde vorige maand, tijdens het EK basketbal voor vrouwen, een bronzen medaille. Dat is een prestatie die ze in 2017 ook al konden neerzetten, maar deze keer voelde je dat er meer in zat. Enkele meisjes voelden dat ook: Julie Allemand, Ann Wauters en Emma Meesseman waren dan ook de eerste om de ambities in Tokio torenhoog te leggen.

Voor het eerst wordt er op de Olympische Spelen plaats gemaakt op de kalender voor 3x3-basketbal. Dit is een variatie op het klassieke basketbalspel waarbij twee teams met elk drie spelers het tegen elkaar opnemen. De 3x3-ploeg van de Belgian Lions zal ook van de partij zijn. Zij konden zich kwalificeren en zullen in Tokio in een poule terechtkomen van acht landenploegen. De eerste twee gaan rechtstreeks door naar de halve finales, de volgende vier landen spelen de kwartfinales en de laatste twee ploegen vallen af. We zijn dan ook benieuwd of de Lions ver weg kunnen blijven van plaats zeven en acht.


Golf

De golfsport werd in 2016 voor het eerst opgenomen in het Olympische programma. Toen eindigde onze beste Belgische golfer Thomas Pieters onverhoopt op een vierde plaats. Deze keer ligt de ambitie hoger en mikt Pieters op een medaille. Als het Pieters niet zou lukken, dan slaagt Thomas Detry er misschien wel in om een podiumplaats te bemachtigen. De 28-jarige Belg speelt de laatste tijd op een zeer hoog niveau en kan wel eens voor de verrassing van het golftoernooi zorgen. Als Pieters en Detry niet thuisgeven op de Olympische Spelen, moeten we misschien naar Manon De Roey kijken. Deze 29-jarige golfster doet al een tijdje mee in het internationale circuit en zet naar eigen zeggen alles op alles voor een medaille in Tokio. 

 

Tennis

België viel al twee keer in de prijzen tijdens Olympische tennistoernooien. In 2000 met Els Callens en Dominique Monami tijdens het vrouwendubbelspel en in 2004 met Justine Henin in het enkelspel. In 2021 zal Elise Mertens (WTA 17) opnieuw een gooi doen naar het goud in het dubbelspel en dat kan wel lukken. Ze won immers het dubbelspel van de Australian Open en Wimbledon en kan rekenen op Alison Van Uytvanck (WTA 64) om die moeilijke ballen alsnog te halen.

Bij de mannen waren alle ogen gericht op David Goffin (WTA 20), onze beste mannelijke tennisspeler van het moment. Maar helaas heeft zijn manager op dinsdag 13 juli laten weten dat Goffin niet zal deelnemen. Onze landgenoot heeft vanwege een enkelkwetsuur de training nog steeds niet volledig hervat en mikt op een rentree in augustus, in de Verenigde Staten. Alle hoop op een medaillekans in het tennis is dus gevestigd op vrouwelijk toptalent als Mertens en Van Uytvanck.


Nieuws

Bekijk alles
Top