Belgische atleten om te volgen in Tokio: Jolien D’Hoore

Kan Jolien D’Hoore de prestatie die haar naar brons leidde tijdens de Spelen van Rio in 2016 overdoen in Tokio? Op 23 juli gaan die van start, Proximus Pickx overloopt de grootste medaillekanshebbers. Vandaag: Jolien D’Hoore.
 

Tijdens de Spelen van 2012 haalde D’Hoore geen eremetaal, toen werd ze vijfde. Vier jaar later slaagde ze er wel in door brons te halen. In een majestueuze sprint op het omnium kon Jolien D’Hoore haar voorwiel net voorbij dat van haar dichtste tegenstanders duwen om als derde over de meet te komen. Als een van onze nationale trotsen in het baanwielrennen rijdt ze al meer dan een decennium bij de sterkhouders van haar sport en met haar aangekondigd pensioen in het vizier wil de wielrenster haar carrière in schoonheid afsluiten
 

Laatste wapenfeiten

Wie het palmares van Jolien D’Hoore wil overlopen, neemt best een dagje vrijaf. Met medailles op verschillende wereldkampioenschappen, Europese kampioenschappen, wereldbekers, klassiekers in het wegwielrennen en talloze ereplaatsen op heel wat andere wedstrijden moeten we haar niet meer voorstellen. Onze landgenote kondigde haar pensioen al aan, maar hangt haar fiets door het uitstel van de Olympische Spelen een jaar later aan de haak. Nog één keer wil D’Hoore schitteren op de planken van een wielerpiste. 
 
Hoewel Jolien én haar ploeg, SD Worx, erg veel belang hechten aan het klassieke wielervoorjaar, staan haar zinnen al lang op de Olympische Spelen. Alle piekmomenten van het seizoen van de 31-jarige D’Hoore liggen namelijk in de komende jaren. Eerst en vooral gaat ze voor een sterprestatie in Tokio, maar nadien volgen ook nog het WK in Leuven en de allereerste Parijs-Roubaix voor vrouwen als absolute doelen. Nadien wil de wielrenster zich toeleggen op het gezinsleven. “Er is die kinderwens en daar wil ik niet tot mijn 35e mee wachten. Ik kan tevreden terugblikken op mijn loopbaan als renster”, vertelt ze aan Het Nieuwsblad.
 

In duo met Kopecky

Op de International Belgian Track Meeting in Gent op de planken van het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx konden D’Hoore en Lotte Kopecky, beiden geselecteerd voor de Spelen, nog niet uitblinken. Volgens de rensters lag een zwaar en uitputtend voorjaar aan de basis van het tegenvallend resultaat. De aflossingen in de ploegkoers verliepen moeizaam en conditioneel zaten beide dames nog in de voorbereidingsfase van Tokio. Volgens Kopecky was het pistegevoel in ieder geval al in orde. Dat Kopecky dit jaar meegaat naar de Spelen, is voor D’Hoore nieuw. Het is de eerste keer dat twee dames werden geselecteerd voor de Olympische Spelen. “Qua mindset is het eigenlijk ook hetzelfde: ik ben zeker niet extra verzadigd omdat ik al een medaille op zak heb. Ik wil er heel graag nog eentje bijdoen. Maar we moeten samen in orde zijn, en dan is er zeker een medaille mogelijk”, vertelde D’Hoore aan Wielerflits.
 
Vooraf gaf de voormalige Belgische kampioene wel al aan dat ze het Omnium, waarop ze vijf jaar geleden brons haalde, niet zal rijden. Volgens D’Hoore is het format dermate veranderd, net als de deelneemsters, dat de wedstrijd niet meer te vergelijken is met de editie in Rio. Dit jaar zal Lotte Kopecky meestrijden voor de knikkers in het Omnium. Het duo staat wel samen aan de start van de ploegkoers, en D’Hoore rijdt ook de Madison. Zo hoopt de wielrenster het sluitstuk van haar carrière op een mooie manier af te sluiten. 

Wielersport

Bekijk alles
Top