Belgische atleten om te volgen in Tokio: Matthias Casse

Sport |
Maakt Matthias Casse de favorietenrol op de Olympische Spelen waar na zijn wereldtitel in Polen? Op 23 juli gaan die van start, Proximus Pickx overloopt de grootste medaillekanshebbers. Vandaag: Matthias Casse.
 

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de klasse tot 81 kilogram behoort Matthias Casse intussen al enkele jaren tot de wereldtop. Op het wereldkampioenschap in Polen eerder dit jaar etaleerde onze landgenoot zijn goede vorm door met een Golden Score na een ippon te winnen van de Georgiër Tato Grigalashvili. In 2019 behaalde Casse al eens zilver op een wereldkampioenschap. Daarnaast won hij al een Europese titel en de Masters judo. Naast een medaille grijpen in Tokio, zou sportliefhebbend België verrassen. In zijn categorie is Casse dé te kloppen man van de wereld. In de Belgische judogeschiedenis is hij nu de derde wereldkampioen na Ingrid Berghmans (zes wereldtitels) en Gella Vandecaveye (één wereldtitel). Met zijn prestatie op het WK deed hij zelfs beter dan Robert Van de Walle, die met twee keer zilver telkens net naast de hoofdprijs greep.
 

Kracht en conditie als troef

We haalden het al even aan, maar Matthias Casse is in de vorm van zijn leven. Sinds het begin van dit jaar staat de judoka op de eerste plaats in de wereldranglijst. Hij veroverde die plek door de grandslam van Parijs te winnen. Sinds de wereldtitel die hij enkele maanden later veroverde, blaakt hij van zelfvertrouwen en motivatie en dat leverde hem een ideale voorbereiding van de Spelen op. 
 
Collega-judoka Dirk Van Tichelt zegt dat Casse vooral wat fysieke paraatheid betreft, veel vooruitgang boekte. Dat Casse conditioneel nu sterker staat, toont zich volgens Van Tichelt vooral in het laatste deel van judowedstrijden, tijdens de verlengingen in de zogenaamde ‘Golden Score’. “Elke judoka traint veel op uithouding en weerstand. Jarenlang kwam hij met de fiets naar de training, waardoor hij ’s avonds compleet afgepeigerd weer naar huis moest rijden, een afstand van zo’n tien kilometer.” Dat vertelt Van Tichelt aan Het Nieuwsblad.
 

Sterke winnaarsmentaliteit

Op technisch vlak zal Casse de Japanners volgens Van Tichelt in Het Nieuwsblad moeilijk kunnen kloppen. “Zij worden van kindsbeen in deze sport ondergedompeld en maken veel meer uren dan hun concurrenten uit andere landen. Daarvoor moet ook Matthias buigen, maar hij compenseert dat met kracht, uithouding en inzicht.” Tenslotte is Casse volgens zijn collega onnavolgbaar wat zijn winnaarsmentaliteit en motivatie betreft. Die zal hij ongetwijfeld ook naar Tokio meenemen, want na successen op Europese -en wereldkampioenschappen is Olympisch eremetaal het volgende in de rij. 
 
Net als die andere medaillekandidate, Nina Derwael, temperde Matthias Casse de verwachtingen. “Ik heb niet de indruk dat door die wereldtitel mijn ­status veranderd is. Ik hoor bij de favorieten, maar de concurrentie is gewoon heel zwaar.”

Fan van deze reeks? Lees dan hier alles over de medaillekansen van onze nationale hockeyploeg met sterkhouder Tom Boon of over de kansen van hardloopster Cynthia Bolingo. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top