Team Belgium 2020: welke kansen hebben onze wielrenners?

De Olympische Spelen van Tokyo van 2020 staan op het punt om te beginnen. Dit is een goede gelegenheid om de balans op te maken van de atleten die deel uitmaken van Team Belgium 2020 met deze keer een focus op onze wielrenners.

Onze wielrenners hebben ons land al een aantal keren medailles opgeleverd. Denk maar aan Greg Van Avermaet, die in 2016 olympisch goud won in het wielrennen, terwijl Jolien D'Hoore brons won op de baan. In 2004 won Axel Merckx brons in Athene. En in 2000 werden twee zilveren medailles toegevoegd aan de Belgische medailleoogst in het veld (Filip Meirhaeghe) en op het circuit (Etienne De Wilde, Matthew Gilmore).
 
Dit jaar telt de Belgische wielerdelegatie 15 atleten: Githa Michiels en Jens Schuermans voor MTB, Elke Vanhoof voor BMX, Jolien D'Hoore, Lotte Kopecky (ook in wegwielrennen), Kenny De Ketele en Robbe Ghys voor het baanwielrennen en tot slot Remco Evenepoel, Wout Van Aert, Mauri Van Sevenant, Tiejs Benoot, Greg Van Avemaet, Valérie Demey en Julie Van de Velde voor het wielrennen op de weg.

Wegwielrennen

Dit is meer dan waarschijnlijk de discipline waarin onze kansen op medailles het grootst zijn. Bij de mannen hebben Wout Van Aert, Remco Evenepoel en Greg Van Avermaet een stevige kans op een medaille in de wegwedstrijd. De eerste twee zullen ook in de tijdritten hoge ogen gooien. We twijfelen er niet aan dat zij het veeleisende parcours meester zullen worden.
 
Bij de vrouwen is het iets ingewikkelder, maar er kan nog altijd een verrassing opduiken. Onze vrouwelijke wielrenners behoren niet tot de favorieten, dus zullen ze hun beste beentje moeten voorzetten om kans te maken op een medaille.

Baanwielrennen

In 2016 won Jolien D’Hoore brons in het omnium (4 evenementen). De Belgische zal daarom heel wat druk op haar schouders voelen om alles op alles te zetten. We kunnen daarom enkel hopen dat ze die hoge verwachtingen zal waarmaken. Het valt nog te bezien of de overstap van 6 naar 4 evenementen in het omnium haar ten goede zal komen of niet. Lotte Kopecky maakte een goede kans in de koppelkoers, waar ze wereldkampioen (2017) en Europees (2016) kampioen werd.
 
Voor de mannen kijken we vooral naar de prestaties van Robbe Ghys, bronzen medaillewinnaar in 2019 op de wereldkampioenschappen in de koppelkoers. Voor Kenny De Ketele zien we niet meteen een medaillekans, maar ook dat kan nog veranderen.

BMX

We hebben slechts één topper klaar voor deze zeer spectaculaire discipline: Elke Van Hoof. Op de Olympische Spelen van Rio eindigde ze als zesde. En vijf jaar later is ze van plan om te mikken voor een finaleplaats. Op dit punt kan er nog veel gebeuren, maar met een beetje geluk kan ze een medaille wegkapen. Vice versa kan het ook gebeuren dat ze tegenslag op haar weg heeft. Op dat gebied is BMX een sportdiscipline die weinig vergevingsgezind is.

Mountainbike

Bij de mannen vermoeden we dat Jens Schuermans ons een medaille zou kunnen bezorgen, maar de concurrentie is niet min. Met name Mathieu Van der Poel en Tom Piddcock hebben al de benen ingevet, die laatste eindigde in 2016 als 18e. Ook Githa Michiels kan in deze discipline een medaille halen. In 2016 eindigde ze als 21e in de cross country (XC). In deze veeleisende discipline is het zeer belangrijk om op een hoog niveau te presteren, want met geluk kom je niet ver.
 

Nieuws

Bekijk alles
Top