Djokovic wint ook Wimbledon en evenaart record van Nadal en Federer: is hij de beste tennisser ooit?

Sport |
In vier sets bewees Novak Djokovic gisteren in de finale van Wimbledon dat hij de hoogste plek in de ATP-notering meer dan waard is. Met 6-7, 6-4, 6-4, 6-3 werd de Italiaan Mateo Berrettini (ATP 9), in tegenstelling tot het Italiaans voetbalelftal, naar de tweede plek verwezen. De Serviër won zo zijn twintigste Grandslam, waardoor naast Roger Federer en Rafael Nadal komt te staan als mederecordhouder. Maar wie is is nu eigenlijk de beste van de drie?
 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Lang stonden Rafael Nadal en Roger Federer niet alleen op kop wat het aantal grandslamtitels betreft. Djokovic toont zich de laatste jaren steeds consistenter als beste speler ter wereld en lijkt nog enkele jaren door te gaan. Terwijl Nadal en Federer in de herfst van hun carrière zitten en niet meer vaak aan winnen toekomen, zien we bij Djokovic nog weinig verval. Hij won gisteren voor de zesde keer op het Center Court van Wimbledon. Hoewel hij nu evenveel grandslamtitels won, is het palmares van de 30-jarige Serviër wel gevarieerder dan dat van Federer en Nadal.
 
In totaal is Djokovic er al in geslaagd om elke grandslam tot twee keer toe te winnen. Volgens Sporza onderscheidt hij zich zo van zijn kompanen, want Federer kon tot nu toe maar één keer winnen op Roland Garros, Nadal kon slechts één keer winnen op de Australian Open. Het tennisseizoen is ook nog niet voorbij, waardoor Djokovic over enkele maanden zijn vierde grandslamtitel van het seizoen kan winnen. Als hij de US Open wint, kan hij na de Australiër Rod Laver de tweede tennisser ooit worden die de ‘Calendar Slam’ binnenhaalt.

Elegantie en finesse

Bij een snelle rondvraag op onze redactie, wordt het niet duidelijk wie nu eigenlijk de beste tennisser ter wereld is. Om discussies onder sportfanaten te vermijden, concluderen we dat het niet mogelijk is om de drie in een rangorde te gieten. De drie toptennissers zijn aan elkaar gewaagd. We kunnen hen van elkaar onderscheiden en elk van hen is top in verschillende aspecten. De elegantie, finesse en technische afwerking in het spel van Federer, kunnen menig tennisliefhebber zonder twijfel bekoren. Ondanks de vele blessures en de eerder hoge leeftijd in vergelijking tot zijn concurrenten, slaagt de Zwitser er nog steeds in om wedstrijden op verschillende niveaus te winnen. 

Uitputtingsslag
 
Anderzijds is er ook de winnaarsmentaliteit van Rafael Nadal. De Spanjaard staat bekend om zijn doorzettingsvermogen en karakter. Terwijl zijn techniek een klein beetje moet onderdoen voor Federer en Djokovic, wint Nadal vaak wedstrijden op pure kracht. Zijn wedstrijden eindigen meer dan eens op een uitputtingsslag waarbij de Spanjaard zijn tegenstander probeert uit te putten door hen te doen lopen en zwoegen.
 
Bij Djokovic, wiens spel als ‘het minst sexy wordt beschouwd’, staan techniek en tactiek meer centraal. Zijn spel is meer berekend en tot in de puntjes verzorgd. Dit seizoen is Djokovic niet te stoppen, mede door blessures en andere kwaaltjes bij Nadal en Federer. Zonder twijfel stuwen deze toppers hun sport naar een hoger niveau waardoor ook jong talent meer uitgedaagd wordt. Daardoor eindigt niet elke finale van een grandslam in een onderonsje van de beste tennissers ter de wereld, maar krijgen ook jonge en opkomende spelers een kans op eeuwige roem. Als Djokovic op zijn elan doorgaat, kan hij dit najaar wel alleen aan de leiding komen wat betreft het aantal gewonnen grandslams. Dat zal zijn stempel op de tennisgeschiedenis alleen maar duidelijker maken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top