Legendarische matchen: Portugal maakt knappe comeback tegen Engeland op EURO 2000

Proximus Pickx grasduint zeer graag in het rijke voetbalverleden, op zoek naar tal van legendarische wedstrijden die werden uitgevochten. Vandaag keren we terug naar 12 juni 2000, toen Portugal en Engeland hun EK openden in het Philips Stadion van Eindhoven.

Het EK van 2000 staat in ons geheugen gegrift als het Europees kampioenschap dat plaatsvond in Nederland en België. Wanneer Portugal en Engeland tegenover elkaar stonden, keken twee toplanden elkaar in de ogen die ingedeeld waren in Groep A, die de poule des doods werd genoemd op EURO 2000. Naast Portugal en Engeland zaten namelijk ook Duitsland en Roemenië in dezelfde groep.

De Duitsers en de Roemenen keken elkaar al ietsje vroeger in de ogen op die 12de juni. Wanneer rond 20 uur het laatste fluitsignaal werd gegeven, stond er daar 1-1 op het scorebord. De winnaar tussen Portugal en Engeland zou bij een zege dus meteen een gigantische bonus pakken op de rest van de groep.

Superlatieven te kort

De twee, op papier, dominante landen vermaakten het publiek in Eindhoven van de eerste tot de laatste minuut. The Three Lions koesterden al na achttien minuten een 2-0-voorsprong. Paul Scholes en Steve McManaman wisten een voorzet van telkens David Beckham naar waarde in te schatten.

Portugal sloeg echter terug met zeer fraaie treffers: na een afstandsschot van Luis Figo en een rake kopbal van João Pinto stond het weer gelijk vlak voor de rust. In de al even boeiende tweede helft forceerde Nuno Gomes op het uur de beslissing. Aan de 3-2 zou niks meer veranderen.

En zo begon Portugal zijn EK in 2000 op spectaculaire wijze. De Portugese krant Record kwam superlatieven te kort. “Fantastisch! Memorabel! Geweldig! Klasse en karakter! Kwaliteit en moed! Er zijn te weinig adjectieven om de prestatie van Portugal te beschrijven. Dit was een partij die we ons nog lang zullen herinneren”, schreef journalist João Marcelino.

Gouden Generatie

Het verlies tegen Portugal zou voor Engeland achteraf de doodsteek betekenen, een overwinning op Duitsland ten spijt. Want in de laatste groepsmatch tegen Roemenië zou Engeland in het Stade du Pays van Charleroi met 2-3 verliezen. Duitsland en Engeland moesten vroegtijdig naar huis terugkeren. Portugal en Roemenië wisten door te stoten.

Roemenië zou het in de kwartfinales in het Koning Boudewijnstadion niet redden tegen Italië, dat later de finale bereikte. Portugal van zijn kant, waarvan werd gezegd dat ze in 2000 een Gouden Generatie hadden met spelers als Luis Figo en Rui Costa, moest in de halve finales pas in de verlengingen zijn meerdere erkennen in de latere Europese kampioen Frankrijk.

Fan van deze reeks? Lees dan lekker door over de legendarische kwartfinale in de Champions League tussen Manchester United en AS Roma.

Nieuws

Bekijk alles
Top