Belgische atleten om te volgen in Tokio: Remco Evenepoel en Wout van Aert

Sport | Onze Belgische wielerdelegatie op de Spelen oogt indrukwekkend. Zetten onze renners op de weg net als in Rio de toon? Op 23 juli starten de Olympische Spelen eindelijk, Proximus Pickx overloopt de grootste medaillekanshebbers. Vandaag zijn wielrenners Remco Evenepoel en Wout van Aert aan de beurt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

België heeft er intussen een lange traditie opzitten om op verscheidene Olympische Spelen een medaille weg te kapen in de wielersport. Op de laatste Spelen, die van 2016 in Rio de Janeiro, stond een Belg zelfs op het hoogste schavotje. Greg Van Avermaet won de wegrace na een indrukwekkende prestatie. Tot op de dag van vandaag wordt iedereen aan zijn gouden plak herinnerd dankzij de gouden helm waarmee hij rondrijdt. Intussen zijn we vijf jaar verder en mogen we dromen van een prolongatie van Belgisch goud op de weg.

Greg Van Avermaet mag dan wel opnieuw in de olympische selectie zitten, voor België zijn er twee andere speerpunten voorzien om ons land een nieuwe medaille te bezorgen. Het gaat dan om Remco Evenepoel en Wout van Aert. De twee nemen zowel deel aan de olympische weg- als tijdrit, wat de kansen op een medaille alleen maar vergroot.

Loodzwaar parcours

De wegrace zal plaatsvinden op 24 juli, amper één dag nadat het grootste sportevenement te wereld op gang is gefloten. De rit wordt er niet eentje voor pannenkoeken: 234 kilometer en daarin ook nog eens 4.865 hoogtemeters die bedwongen moeten worden. Daarin zitten passages over de legendarische vulkanische berg Fuji.

Het volstaat om te zeggen dat het olympisch parcours geen spek naar de bek wordt van de spurters in het peloton. Enkel de eerste 80 kilometer zullen nagenoeg vlak verlopen, daarna wordt de race loodzwaar. Toppers als Tadej Pogacar staan met vijf sterren aangestipt om voor olympisch goud te gaan. Voor België rust de hoop op de schouders van Remco Evenepoel en Wout van Aert.

Evenepoel als Plan A

Afgaande op het profiel kunnen we niet anders dan Evenepoel vooruit te schuiven als het belangrijkste speerpunt voor België. Terwijl sommigen van zijn collega’s nog volop in de Tour zitten, laat Evenepoel met een acclimatisatie van twee weken in het broeierige Japan niets aan het toeval over. Hij wil geen bijrol spelen in Tokio en aast op revanche na een mislukte Giro eerder dit jaar.

Maar Belgisch bondscoach Sven Vanthourenthout zal met argusogen gekeken hebben naar de prestatie van Wout van Aert tijdens de elfde rit in de Tour. Toen moest er maar liefst twee keer over de mythische Mont Ventoux geklommen worden. De Belgische kampioen liet die dag met sprekend gemak de groep der favorieten en zijn medevluchters, waaronder wereldkampioen Julian Alaphilippe, achter zich. Van Aert is met andere woorden klaar voor het grote werk in Tokio, vermits de Ventoux-etappe eveneens goed was voor 4.500 hoogtemeters.

Tweede medaille via de tijdrit?

Zou het voor de twee Belgen tegenvallen in de wegrit, dan kunnen ze beiden nog revanche proberen pakken in de tijdrit die vier dagen later op het programma staat. Op woensdag 28 juli moeten de tijdrijders een parcours van 44,2 kilometer verteren. Het circuit waarop gereden wordt, is 22,1 kilometer lang en wordt bijgevolg dus twee keer afgelegd. Met Van Aert en Evenepoel beschikt België over de vicewereldkampioenen van 2020 en 2019. Er mag met andere woorden ook hier gedroomd worden van een medaille.

Grootste concurrenten zullen uiteraard de echte tijdritspecialisten zijn, waarbij we denken aan de regerende wereldkampioen Filippo Ganna en de Zwitserse Europese kampioen Stefan Küng.

Fan van deze reeks? Lees dan hier alles over de medaillekansen van hardloopster Cynthia Bolingo.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top