Belgische atleten om te volgen in Tokio: Elise Mertens

Halen we net zoals in 2004 met Justine Henin nog eens tennisgoud op de Spelen? In aanloop naar de Olympische Spelen, die op 23 juli starten, overlopen we met Proximus Pickx de grootste medaillekanshebbers voor dit jaar. Vandaag: tennisspeelster Elise Mertens.

Vijf atleten zullen straks de eer van het Belgische tennis verdedigen in Tokio. Bij de mannen gaat het om David Goffin (als hij speelklaar geraakt na zijn enkelblessure) en het dubbelduo Sander Gillé en Joran Vliegen. Bij de dames wordt het uitkijken naar Elise Mertens en Alison Van Uytvanck. De twee zullen zowel in het enkel- als het dubbelspel aantreden. Voor beide speelsters worden het hun eerste Olympische Spelen.

Elise Mertens zal met bijzonder veel vertrouwen afzakken naar Tokio. De huidige nummer 16 van de wereld bereikte in het enkelspel maar de derde ronde op zowel Roland Garros als Wimbledon, in het dubbelspel behoort Mertens tot de absolute wereldtop. Op het heilige gras van Wimbledon won ze met haar Taiwanese partner Hsieh Su-Wei de finale tegen het Russische duo Kudermetova-Vesnina, wat meteen de derde grandslamtitel was in de carrière van de Belgische. De twee vorige, de US Open in 2019 en de Australian Open in 2021, werden gewonnen met de Wit-Russische Aryna Sabalenka. Die liet echter weten zich toe te willen spitsen op het enkelspel, waardoor Mertens bij Su-Wei belandde.

Complete speelster

Die tandem leek in eerste instantie met moeite het juiste ritme te vinden, maar dankzij Wimbledon is ook die trein nu helemaal vertrokken. Dankzij de finaleplaats is Mertens nu de huidige nummer 1 in het dubbelspel. “Dit is toch wel iets heel speciaal waar ik erg trots op ben”, liet Mertens hierover weten.

Geen Sabalenka of Su-Wei straks in Tokio aan de zijde van Mertens, maar Alison Van Uytvanck. Het duo zal een tweetal weken samen kunnen oefenen om op elkaar ingespeeld te geraken. Een groot voordeel is dat het olympisch tennistoernooi op hardcourt zal uitgevochten worden, de favoriete ondergrond van beide speelsters. Mertens behaalde op hardcourt zelfs haar beste resultaten, met vier titels en een halve finale op de Australian Open.

Willen Mertens en Van Uytvanck straks kans maken op een medaille in Tokio, dan zal er toch vooral naar Mertens gekeken worden om de kar te trekken. “Haar geheim is dat ze een complete speelster is. Ze heeft gewoon geen mindere slag. Daarnaast laten de echte toppers het dubbelspel vaak schieten, omdat het anders teveel van het goede wordt. Maar Elise kan dat wel aan. Ze is fysiek heel sterk”, zegt Sander Gillé over Mertens, die zelf straks in het mannendubbel staat in Tokio.

In het spoor van Callens en Monami

Pakken Mertens en Van Uytvanck straks een medaille in Tokio, dan komen de twee in een kort maar ontzettend mooi lijstje terecht. België pakte namelijk nog maar twee medailles in het tennis op de Olympische Spelen.

De primeur ging in 2000, op de Spelen in Sydney, naar het duo Els Callens en Dominique Monami-Van Roost. Na verlies in de halve finale tegen de Williams-zussen, die later goud pakten, mocht het Belgisch duo in de troostfinale aantreden tegen het Wit-Russische tweetal Natalja Zvereva en Olga Barabansjikova. De eerste was toen de nummer 1 van de wereld in het dubbelspel. Even leken Callens en Monami naast brons te grijpen toen set 1 verloren werd. Maar met 6-4 en 6-1 klaarden de Belgische dames alsnog de klus. Zij wonnen hierdoor een eerste medaille voor België in het tennis op de Olympische Spelen.

Justine Henin deed er op haar eentje nog een schepje bovenop tijdens de Spelen van 2004 in Athene. In de Griekse hoofdstad toonde de voormalige Belgische topspeelster nog maar eens wat voor een kanjer ze was. In de finale versloeg ze de Française Amélie Mauresmo, waardoor Henin met een prachtige lauwerkrans op haar hoofd de gouden medaille in ontvangst mocht nemen.

Fan van deze reeks? Lees dan hier alles over de medaillekansen van onze wielrenners Wout van Aert en Remco Evenepoel.

Nieuws

Bekijk alles
Top