Showbizz detective: Wie had ooit gedacht dat Mariah Carey een grungeplaat heeft gemaakt?

Wie haar palmares kent, zou nooit durven vermoeden dat Mariah Carey zich ooit zou wagen aan een grungealbum. En toch is dat gebeurd, meer bepaald in 1995. Ze schreef met de grungegroep Chick mee aan de nummers 'Somebody's Ugly Daughter' en 'Demented'. De wereldster onthulde haar werk achter de schermen 25 jaar later in haar biografie!

De zangeres werkte aan deze grungenummers tijdens de productie van 'Daydream', haar vijfde album. Daarin werkte ze meer met hiphop- en RnB-invloeden, maar eenmaal buiten de opnamestudio's wist ze geen raad met zichzelf.
 
Carey beschrijft die periode van haar leven als onaangenaam omdat ze onder grote druk stond vanwege haar beroemdheid. Bovendien wankelde de relatie met haar man Tommy Mottola. Daarom zocht ze een uitlaatklep en die vond ze door een album met alternatieve muziek te produceren voor 'Chick'. "Ik deed het gewoon voor de lol, maar die muziek heeft me door een paar hele slechte periodes gesleept", schreef ze op Twitter. Uiteindelijk wordt 'Daydream' een van de bestverkochte platen uit haar carrière.
 

Een ontspannende hobby

De 'Hero'-zangeres beschouwde haar grungewerk echt als een hobbyproject, schrijft ze in haar memoires. Na de opnamesessies voor 'Daydream' had Carey nood aan wat stoom af te blazen en hielp ze mee met de productie van 'Somebody's Ugly Daughter'. In haar biografie vertelt ze wat haar bewoog om dit te doen.
 
"Ik stelde mijn alternatieve rocknummertjes voor aan de band en neuriede een simpele gitaarriff. Ze vonden mijn voorstel heel goed en namen het nummer meteen op. Het nummer was rauw en allesbehalve afgewerkt, maar desondanks ging ik er steeds meer van houden. Ik ging helemaal op in mijn rol van grungezangeres en speelde met de typische punkachtige stijl die toen typisch was voor blanke grungezangeressen. Van die vrouwen die zich niets aantrokken van hun imago en gewoon zichzelf waren op het podium. Ze eigenden zich het recht toe om boos, gestrest en chaotisch te zijn en droegen vaak oude pumps, gerimpelde jurken en warrig haar. Voor mij was dat een onbekende wereld. Ik wilde gewoon een beetje van al die druk kunnen lossen en mijn gevoelens uiten, maar tegelijk wilde ik ook lachen."
 
Naast het produceren van elk nummer op het album, verzorgde Carey de achtergrondzang voor alle nummers, behalve in het covernummer 'Surrender' van Cheap Trick. Toen Carey vorig jaar het nieuws van haar grungeplaat openbaarde, was het album nergens vindbaar op het wereldwijde web. Dankzij Discogs, de online bijbel voor muziekliefhebbers, en wat ijverige fans kan je sinds kort 'Someone's Ugly Daughter' ook op YouTube vinden. En inderdaad, de stem van Mariah Carey is duidelijk herkenbaar op de achtergrond.
 

Muziek

Bekijk alles
Top