De finale van het EK 2020 tussen Italië en Engeland wordt gefloten door Björn Kuipers, een van de meest ervaren mannen in het zwart van het continent. Maar arbitrage is niet de belangrijkste bron van inkomsten van de Nederlander, die duidelijk een zakelijk inzicht heeft.
Kuipers is geen onbekende naam voor degenen die het internationale voetbal volgen. Hij maakte in 2002 zijn debuut als scheidsrechter en sindsdien kende hij al een prachtige carrière. Het zal niet de eerste finale zijn in de loopbaan van de 48-jarige scheidsrechter, die al finales van de Europa League (2013 en 2018) en de Champions League (2014) heeft gefloten. Hoewel hij deelnam aan het WK van 2014 en 2018, heeft hij nog nooit een finale van een internationale competitie mogen leiden.

Een familiale aangelegenheid

Het was via zijn vader Jan dat de jonge Björn interesse kreeg in de arbitrage. “Hij was amateurscheidsrechter en ik ging met hem mee naar wedstrijden", herinnert hij zich bij de UEFA-website. “Hij stelde voor dat ik zou gaan fluiten, dat ik het misschien leuk zou vinden. En ik geef toe dat ik het erg leuk vond!” Kuipers maakte zijn profdebuut in 2002 en promoveerde drie jaar later naar de Eredivisie, voordat hij in 2006 aan een internationale carrière begon.

Ook voor de schoonfamilie van Kuipers is arbitrage geen onbekende. De grootvader van zijn partner, een zekere Andries van Leeuwen, was ook een gerenommeerd internationaal scheidsrechter. In 1963 floot hij met name de finale van de ‘Beker de Bekerwinnaars’ tussen Tottenham en Atletico Madrid.

Een keerpunt

Maar arbitrage op het hoogste niveau is niet de enige beroepsactiviteit van de Nederlander. In de stad Oldenzaal is de 48-jarige ook de franchise-eigenaar van een Jumbo-supermarkt en hij heeft samen samen met zijn vrouw ook een kapsalon. De scheidsrechter bezat ooit zelfs drie supermarkten, maar twee daarvan zijn een paar jaar geleden verkocht.

Financieel gaat het Kuipers alvast voor de wind. In 2016 draaide hij met zijn zaken een eigen vermogen van 11,5 miljoen euro en realiseerde een winst van 1,2 miljoen euro op 4,4 miljoen euro omzet. Zondag mag Kuipers de EK-finale tussen Engeland en Italië fluiten. De man in het zwart zal zich wellicht herinneren dat hij ooit de laatste officiële wedstrijd tussen Italië en Engeland floot. Het was 2014, in de groepsfase van het WK, en de Italianen wonnen met 2-1.

Volg de EK-finale op zondag 11 juli vanaf 20u20 op Eén via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx.