Werd Engeland teveel bevooroordeeld tijdens het Europees kampioenschap voetbal?

Sport | De grote finale van EURO 2020 vindt zondag plaats om 21 uur. Engeland kruist in het eigen Wembley-stadion de degens met Italië. Intussen worden er veel vragen gesteld over de koers die Engeland moest varen richting de finale. Thuiswedstrijden, scheidsrechters, het weer: The Tree Lions hadden volgens sommigen teveel voordelen ten opzichte van andere teams. Is dit zo?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Afgelopen vrijdag kraakte het Italiaanse dagblad Corriere dello Sport in een opruiend artikel de organisatie van EURO 2020 af. De auteur van het stuk, Ivan Zazzaroni, stelde in het artikel de onpartijdigheid van de Europese voetbalbond UEFA in vraag en schreef letterlijk dat de organisatie van het EK “stonk naar anglofilie en anti-Italianisme”.

Vermits Zazzaroni een Italiaan is, zou de neutraliteit van de schrijver in kwestie in vraag kunnen gesteld worden. Italië is namelijk zondag 11 juli de tegenstander van Engeland in de Europese finale. Is Zazzaroni een verzuurde kijker? Of heeft hij in bepaalde stukken een punt?

Lekker knus op Wembley

In een EURO 2020 dat over het hele Europese continent werd georganiseerd, zal Engeland maar liefst zes van zijn zeven matchen in het eigen Wembley gespeeld hebben. Enkel de kwartfinale moest afgewerkt worden in Rome. Bovendien waren het vooral Britten die in de tribunes van het heilige stadion mochten zitten. We leven helaas nog steeds in een coronarealiteit die het niet altijd makkelijk maakt om overal naartoe te reizen. De reisrestricties in Engeland zijn best streng, waardoor de Engelsen een vrijgeleide kregen om hun nationale team volop te steunen.  

Ondanks alles heeft organisator UEFA de finale als “Italië – Engeland” opgezet. Paradoxaal genoeg is Italië straks het thuisspelende land. Italië zelf speelde enkel zijn groepsmatchen in Rome, nadien trok het twee keer naar Wembley. De match tegen de Rode Duivels werd in München uitgevochten. De verplaatsingen vielen dus al bij al nog meer voor La Squadra Azzurra.

Partijdige arbitrage?

De arbitrage op dit EK werd ook al geregeld door het slijk gehaald. Wij Belgen zijn namelijk van mening dat de scheidsrechters in de matchen van België niet bepaald de Rode Duivels hielpen. Denken we maar aan Felix Brych, die de achtste finale tegen Portugal leidde.

Engeland van zijn kant had een portie geluk met de arbitrage, zeker in de halve finale tegen Denemarken. Nagenoeg iedere voetbalanalist vond het geen penalty op Raheem Sterling, die de 2-1 inluidde voor Engeland. Dat er ook twee ballen op het veld lagen op het moment van de penaltyfase, maar het spel niet werd stilgelegd, frustreerde ook veel mensen. Fouten maken is helaas gewoon menselijk. Daar ontsnapt de arbitrage niet aan. Zeggen dat de Three Lions meer geprofiteerd hebben dan een ander land, zou dan weer fel overdreven zijn.

Dat Engeland een te groot thuisvoordeel zou gehad hebben, is absoluut plausibel. Toch mag het geen afbreuk doen aan de prestatie van de Engelsen, die op een legitieme manier in de finale van EURO 2020 staan. Engeland en Italië verdienden zeker hun plaats in de finale eindstrijd. Echter, als de UEFA naar de toekomst toe nog eens het plan heeft om het EK in verschillende speelsteden te houden, zou het best de verdeling van de matchen goed herbekijken. En het gebruik van de VAR en het hele clean error-gedoe wordt best ook eens geëvalueerd, zodoende we blijven proberen naar een betere wereld te gaan. 

Volg de EK-finale tussen Italië en Engeland nu zondag 11 juli vanaf 20u30 op Een, via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top