De bekendste musicalfilms en hun remakes

Films | Een goede dansfilm is altijd welkom, dat weten ze in Hollywood al lang. Zo lang zelfs dat sommige films al aan hun tweede versie toe zijn. Vanavond kan je op VTM2 ‘Footloose’ uit 2011 bekijken, de remake van de originele versie uit 1984. Proximus Pickx duikt hier al even wat dieper in die dansfilm remakes.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Footloose (1984 vs 2011)

Het verhaal van Ren McCormack die van Chicago naar een klein stadje in het Midwesten van de VS verhuist, verscheen voor het eerst op het witte doek in 1984. Kevin Bacon speelde de rol van de rebelse tiener die ontdekt dat dansen en rockmuziek verboden zijn in zijn nieuwe thuisstad. Hij neemt de taak op zich om de conservatieve buurt wat losser te maken en de dansbenen los te gooien.
 
Hoewel het origineel uit 1984 geen perfecte film is, moest de nieuwe ‘Footloose’ in 2011 aan hoge verwachtingen voldoen. De oudere versie heeft zich namelijk een weg gebaand naar een pantheon van onsterfelijke jaren 80-films en zit voor eeuwig in de harten van de kijkers. Toch zijn er veel fans die de remake verkiezen. Niet omdat Kenny Wormald een betere Ren McCormack neerzet dan de toen 26-jarige Kevin Bacon, maar omdat de 2011-versie net iets dieper ingaat op de achtergrond van de problemen in het kleine stadje. Kijkers krijgen een beter beeld van waarom rockmuziek en dansen precies verboden zijn en volgens critici zijn de personages, zowel tieners als volwassenen, herkenbaarder neergezet. Hoe dan ook blijft de eerste een meesterwerk, dat veel mensen die toen tieners waren nooit zullen vergeten.
 
Bekijk ‘Footloose’ op 12 juli om 20u30 op VTM2 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!
 

Dirty Dancing (1987 vs 2004)

“Nobody puts Baby in a corner”: is er iemand die deze iconische uitspraak niet kent? De film waarin Baby met haar ouders en jongere zus haar zomervakantie gaat doorbrengen in een vakantiedorp heeft over heel de wereld harten veroverd. De jonge vrouw stommelt op een avond toevallig een dansruimte van het personeel binnen, waar ze Johnny leert kennen en zijn ‘dirty dancing’. Dat zwoele dansen is natuurlijk niet toegelaten bij de gasten, maar dat weerhoudt Baby er niet van het te leren en smoorverliefd te worden op de rebelse dansleraar.
 
Er is lang sprake geweest van een tweede film en in 2004 is die er dan uiteindelijk gekomen. Anders dan bij ‘Footloose’ ging het hier niet om een shot by shot remake, maar om een vervolg dat relatief losstaat van de eerste ‘Dirty Dancing’. Het verhaal focust op de Amerikaanse middelbare scholiere Katey die in 1958 met haar zus en rijke ouders verhuist naar Cuba. Ze ontmoet Javier, een arme Cubaan die als ober werkt, en al snel bloeit er een relatie op tussen hen. In een nachtclub leert Javier Katey alles over Cubaanse dans.

Fame (1980 vs 2009)

Je had waarschijnlijk al een vermoeden dat deze klepper van een dansfilm niet in het lijstje kon ontbreken. De film kwam voor het eerst uit in 1980 onder regie van Alan Parker en volgt een groep middelbare scholieren tijdens hun studie aan de High School of Performing Arts of New York. De jongeren moeten hard werken om de crème de la crème van de showbusiness te worden, maar worstelen tegelijkertijd met thema’s als homoseksualiteit, abortus, zelfmoordpogingen en analfabetisme.
 
De film was zo’n overdonderend succes dat er in 1982 een televisieserie en in 1995 een musical van werd gemaakt. Uiteindelijk kwam er een echte remake in 2009. De film is net als ‘Dirty Dancing 2’ geen shot by shot remake van het origineel, maar volgt wel iets meer het originele verhaal. Dezelfde problematieken en onderwerpen komen naar boven, alleen in een iets modernere setting dan dertig jaar geleden. Beide films zijn sowieso een aanrader, critici kunnen niet beslissen.

West Side Story (1961) vs In the Heights (2021)

Iedereen kent de musicalfilm waarin een moderne Romeo en Julia betrokken zijn bij New Yorkse straatbendes. In de harde straten van de Upper West Side strijden twee bendes om de controle over het territorium. Maar Maria en Tony worden plots smoorverliefd, hoewel ze elk bij een andere bende horen. Hun relatie dreigt alles te doen escaleren.
 
‘West Side Story’ is een ware cultfilm en heeft veel musicals en films geïnspireerd sinds zijn release. Een halve eeuw later is er nu ‘In the Heights’, een film die duidelijk gebaseerd is op het verhaal van Tony en Maria. Maar hoewel dat verhaal eerder lijkt op een tragedie, gaat de meest recente film iets luchtiger om met dezelfde thema’s. In ‘In the Heights’ zijn roots en afkomst eveneens erg belangrijk. De personages zijn een voor een op zoek naar zichzelf, om uiteindelijk hun grootste dromen te kunnen verwezenlijken. Usnavi wil zijn eigen bedrijf oprichten, terwijl Vanessa ervan droomt modeontwerpster te worden. De ontmoeting tussen de twee zet hun leven op hun kop, en dat tegen een achtergrond van opzwepende muziek en uitzinnig gedans.
 
‘In the Heights’ is nu te zien in de bioscoop.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top