Iconische momenten op de Olympische Spelen: de viervoudige overwinning van Jesse Owens op het Derde Rijk

Een van de meest memorabele momenten uit de geschiedenis van de Olympische Spelen is de viervoudige overwinning van de zwarte Amerikaanse atleet Jesse Owens op de Spelen van Berlijn in 1936. Voor de ogen van Adolf Hitler veegde hij de vloer aan met zijn Duitse concurrenten en bewees zo dat de rassentheorieën van nazi-Duitsland gewoonweg quatsch waren.

De Olympische Spelen van 1936 in Berlijn waren voor Adolf Hitler een uitgelezen kans om de macht van nazi-Duitsland te demonstreren. Maar een zwarte Amerikaan genaamd Jesse Owens zou daar een stokje voor steken. Met zijn prestaties bewees hij in zijn eentje dat de zogenaamde superioriteit van het Duitse volk gestoeld was op valse theorieën.
 
In amper zes wedstrijddagen zal de 22-jarige Owens maar liefst 4 gouden medailles te winnen, zowel op de 100 meter, 200 meter, het verspringen en de 4x100 estafette.

Kleinzoon van een slaaf

Hoewel niemand deze ongelooflijke prestatie van hem had verwacht, was het voor James Cleveland Owens (zijn volledige naam) wel van jongs af aan duidelijk dat hij voorbestemd was om grootse prestaties te leveren in de atletiekwereld. Nadat hij met zijn gezin uit de zuidelijke staten van de VS was gevlucht, ontdekte deze kleinzoon van een slaaf uit Alabama dat hij een passie had voor hardlopen. Als kind rende hij al veel sneller dan zijn kameraadjes.
 
In 1935, een jaar voor het begin van de Olympische Spelen, had Owens slechts 45 minuten nodig om vijf wereldrecords te breken en een zesde te evenaren. De atleet was niet te stoppen en schittert op de 100 en 200 meter, de estafette en het verspringen. Bij die laatste discipline vestigt hij een record met een sprong van 8,13 meter. Pas een kwart eeuw later werd dit record verbroken.
 
Met zo'n voorbereiding kon Owens zijn tegenstanders op de Olympische Spelen gemakkelijk in het zand doen bijten. Hij wist een gouden medaille weg te kapen in vier verschillende disciplines. Bij het hoogspringen kon hij zelfs de Duitser Luz Long verslaan. Die laatste toonde zich van zijn meest sportieve kant en feliciteerde Owens meteen na zijn overwinning.

Geprezen door de Duitsers

Jesse Owens was nog maar de tweede atleet in de moderne geschiedenis die vier evenementen in dezelfde Olympiade won, na zijn landgenoot Alvin Kraenzlein in 1900. Pas 48 jaar later zou Carl Lewis erin slagen om evenveel medailles weg te kapen. Owens' triomf was ook zeer symbolisch, omdat hij in het hol van de leeuw bewees dat de principes van de nazi-ideologie niets meer dan onzin waren.
 
Owens werd door veel Duitsers geprezen en ook bij zijn terugkeer in de Verenigde Staten kon hij rekenen op een warme welkomst. Daarna ging het helaas bergaf voor de atleet. De Amerikaanse Atletiekfederatie onderwierp Owens aan een zwaar wedstrijdregime, waardoor de atleet na enige tijd afhaakte. Daarop werd Owens geschorst en zag hij zich genoodzaakt om in het zakenleven te stappen, waar hij meer succes had. Owens overleed in 1980 aan longkanker.
 
Eén van de vier medailles die Owens won, heeft hij weggeschonken aan acteur en danser Bill "Bojangles" Robinson, een goede vriend. Deze medaille werd in 2013 door de familie geveild en bracht 1,5 miljoen Amerikaanse dollar op, een record.
 

Sport

Bekijk alles
Top