Nog vijf spelers in de race voor de uitzonderlijke dubbel Europees kampioenschap – Champions League

Sport | Engeland en Italië mogen zondag strijden voor de felbegeerde Europese titel. Voor vijf spelers kan de eindzege leiden tot een uitzonderlijke dubbel. Vijf spelers wonnen namelijk recent nog de Champions League en kunnen straks ook de Europese titel in hun prijzenkast steken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het seizoen 2020-2021 leek niet meteen het jaar te worden van de Londense voetbalclub Chelsea. Wanneer midden januari Frank Lampard aan de deur werd gezet, stonden de Blues op een negende plaats in de Premier League, met zeven punten achterstand op de Champions League-plaatsen. Maar het ontslag van Lampard en de komst van de Duitser Thomas Tuchel veranderde alles drastisch bij Chelsea, dat uiteindelijk nog op de vierde plaats eindigde en de FA Cup-finale bereikte maar verloor. Als topprijs pakten de Blues de eindzege in de Champions League, door reeksgenoot Manchester City te kloppen met 1-0.

Als leuk extraatje was Chelsea ook nog eens de hofleverancier op dit EK. Maar liefst 15 spelers op de loonlijst van Chelsea waren aanwezig op EURO 2020. Daarmee bleef het nipt Manchester City en Bayern München voor, die 14 spelers afvaardigden.

Gouden Jorginho

Met de uitschakeling van Andreas Christensen (Denemarken) en César Azpilicueta (Spanje) in de halve finales blijven er nog vijf spelers van Chelsea over die nog aanspraak maken op de Europese titel. Aan Engelse zijde zijn dat Reece James, Mason Mount en Ben Chilwell. Aan de kant van Italië gaat het om Jorginho en Emerson Palmieri.

Voor Jorginho kan het wel eens een ontzettend belangrijke match worden. Er gaan stemmen op dat hij wel eens de Gouden Bal zou kunnen verdienen. Indien hij Italië naar de EK-eindzege zou loodsen, zou die lokroep alleen maar groter kunnen worden. “Ik zou graag dezelfde emoties willen voelen bij de nationale ploeg zoals bij Chelsea toen we de Champions League wonnen”, liet een ambitieuze Jorginho alvast weten.

In het spoor van Ronaldo en Anelka

Slechts 12 spelers gaven in de geschiedenis het huidige vijftal het goede voorbeeld. De Spanjaard Luis Suarez pakte in 1964 de primeur met Inter en Spanje. Pas in 1988 kwamen er enkele namen bij op het lijstje. Nederland kroonde zich tot Europees kampioen, terwijl in hetzelfde jaar PSV de toenmalige Europacup I won. Hierdoor kwamen Hans van Breukelen, Ronald Koeman, Berry van Aerle, Gerald Vanenburg en Wim Kieft op de erelijst te staan.

Na 1988 was het opnieuw lang wachten om enkele namen toe te voegen. In 2000 brachten de Fransen Nicolas Anelka en Christian Karembeu (toen beiden spelende voor Real Madrid) hier verandering in. Fernando Torres en Juan Mata volgden in 2012 het goede voorbeeld (Chelsea en Spanje), vier jaar later was het de beurt aan Cristiano Ronaldo en Pepe (Real Madrid en Portugal).

Daar komt straks een Engels trio of een Italiaans duo bij. Maar wie? Het antwoord volgt op zondag 11 juli vanaf 21 uur.

Volg de EK-finale tussen Italië en Engeland nu zondag 11 juli vanaf 20u30 op Een, via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top