Wie wint de droomfinale tussen Italië en Engeland?

Voetbal | In de finale van Euro 2020 staan Engeland en Italië tegenover elkaar. De Three Lions zijn op zoek naar hun eerste trofee sinds 1966, terwijl het Italiaanse nationale elftal hun wedergeboorte graag met een titel zou willen voltooien. De twee ploegen, die zowel op elkaar gelijken als anders zijn, hopen geschiedenis te schrijven in een spannend duel.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na een maand voetbalfeest komt de laatste wedstrijd van Euro 2020 eraan. Op zondag 11 juli zullen Italië en Engeland op Wembley de degens kruisen in een strijd om de eerste plaats op het podium. 

Engeland wacht al sinds 1966 op de finale van een internationaal toernooi. Dat jaar wonnen Bobby Moore en zijn team de wereldbeker op eigen bodem. Sindsdien, niets meer. Het is geen grote verrassing om het team van Gareth Southgate in 2021 in de Eurofinale te zien, aangezien ze vierde eindigden op het laatste WK en een generatie uitzonderlijke spelers hebben die volwassen lijken te zijn geworden. Het is tijd om het momentum te verzilveren. 

Italië heeft dan weer vier sterren op hun shirt en één Euro-overwinning op hun naam staan (in 1968). Maar in het midden van de jaren 2010 kende de Squadra een periode van verval, met als dieptepunt de niet-kwalificatie voor het WK voetbal 2018. Sindsdien hebben de Azzurri’s hun team weer op de rails gekregen dankzij Roberto Mancini. Hij heeft de identiteit en de winnaarsmentaliteit weer hersteld en er een hechte groep van gemaakt waarin elk individu zijn kwaliteiten ten dienste van het team stelt. 

Twee fantastische kernen

Uiteindelijk is het geen verrassing dat deze twee teams vandaag in de finale staan. Zij behoren tot de meest indrukwekkende teams op dit toernooi. Italië, ongeslagen in 33 wedstrijden, weet de fans voor zich te winnen met hun spontaan, energiek en sprankelend spel. De jonge aanvalskrachten, onder aanvoering van de energieke Federico Chiesa, worden versterkt door een virtuoos trio op het middenveld (Verratti-Jorginho-Barella) en gesteund door een solide en ervaren achterhoede, naar het voorbeeld van de roestvrijstalen tandem Bonucci-Chiellini. Maar bovenal spelen de Nazionale als een groep, met elke man klaar om alles te geven voor het team. "We zijn met 26," zo vatte spits Federico Bernardeschi het goed samen.

Het is een beetje een gelijkaardig verhaal voor Engeland. De ruggengraat van het team wordt gevormd door steunpilaren als Harry Maguire, Luke Shaw, Raheem Sterling en Harry Kane. Maar rondom hen, in elke linie, is er een catalogus van spelers die andere naties zouden doen verbleken. De verdediging van de Three Lions heeft tot in de halve finale geen enkel doelpunt geslikt, terwijl de aanval de zwakke punten van de tegenstander in een oogwenk wist uit te buiten. Met 7 van de 10 door Engeland gemaakte doelpunten zijn Kane en Sterling misschien wel de gevaarlijkste spelers van hun team, en zelfs van dit toernooi. 

Tactische en fysieke strijd

Italië en Engeland hebben vergelijkbare kwaliteiten wat betreft tempo voorin en soliditeit achterin. Maar terwijl de Three Lions een meer gedisciplineerd en gepolijst spel spelen, spelen de Italianen met tomeloze energie en een onwaarschijnlijk technisch gemak. Het valt nog te bezien welke ploeg de andere kan breken in wat wel eens een zeer tactische wedstrijd zou kunnen worden. 

Engeland heeft Italië nog nooit verslagen op een groot toernooi. In 2012 schakelden Pirlo en zijn team de Engelsen in de kwartfinales uit na een strafschoppenreeks. Dit jaar hebben de Three Lions echter het thuisvoordeel, aangezien ze de finale, hun eerste op het Europees kampioenschap, zullen spelen in het legendarische Wembley Stadium in Londen. Fysieke fitheid zal ook een beslissende factor zijn. Beide teams hebben verlengingen moeten spelen in hun respectievelijke halve finales. In ieder geval zullen Engeland en Italië alles geven om de droom te verwezenlijken, tot vreugde van de fans.

Volg de Euro 2020-finale op zondag 11 juli vanaf 20u20 uur op één via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve Proximus Pickx-ervaring

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top