De symbolen achter de kostuums in 'The Handmaid's Tale'-serie

Series | De serie ‘The Handmaid’s Tale’ is terug voor een vierde seizoen, dat je kan bekijken via de Movies & Series-catalogus van Proximus Pickx. Heb je de rode capes van de dienstmeisjes, de blauwe jurken van de bruiden en de groene werkkleren van de Martha's gemist? Hier is alles wat je moet weten over de kostuums in deze bloedstollende serie. 

Door Proximus

Deel dit nieuws

De rode mantel van de dienstmeisjes

De dienstmeisjes dragen een rood kostuum dat vele betekenissen heeft. Rood is de kleur van bloed, een kenmerk dat op twee manieren kan worden geïnterpreteerd. Het staat voor menstruatiebloed en is dus een symbool van vruchtbaarheid, wat ons herinnert aan de rol van de dienstmeisjes in de maatschappij. Anderzijds staat deze kleur voor het geweld en de fysieke mishandeling waarvan deze categorie vrouwen het slachtoffer is. Rood is ook de kleur van conflict, van oorlog, en hier van rebellie. Naast deze verschillende symbolen hebben deze rode capes een zeer specifiek doel: zij maken het mogelijk de dienstmeisjes snel en van op afstand te spotten, als één van hen bijvoorbeeld zou proberen te ontsnappen.

Het witte kapje van de dienstmeisjes

Naast hun scharlakenrode kleding dragen de dienstmeisjes ook een witte hoofdbedekking. Dit kapje maakt hen uiterst kwetsbaar, aangezien zij geen perifeer zicht hebben en van lawaai zijn afgeschermd. De kleur wit wordt hier gebruikt als symbool van zuiverheid, om de vleugels van een engel voor te stellen. Ook al is het visuele effect gegarandeerd, je moet weten dat deze kapjes tijdens de opnames allesbehalve praktisch waren! Volgens de actrices liepen ze regelmatig door de hoofddeksels tegen elkaar op en moesten ze ook een heel bijzondere manier van spreken en lopen aannemen. Het bemoeilijkte ook het filmen, omdat hun gezichten voortdurend minder licht kregen.

De blauwe jurken van de echtgenotes

Mode is niet de hoofdbekommernis in Gilead, maar de echtgenotes hebben misschien wel de meeste vrijheid op het gebied van kleding. Hoewel zij natuurlijk gebonden zijn aan de blauwgroene kleur van hun uniformen, kunnen zij experimenteren met verschillende silhouetten, maar zij kunnen hun outfits ook versieren. Zo geven zij uiting aan hun superieure status door te kiezen voor afwijkende snitten en details, ook al wijken zij niet af van de kleur die hun is toegewezen.

De zwarte pakken van de commandanten

In de serie zijn de mannelijke personages heel vaak in het zwart gekleed. Het zwart vertegenwoordigt zowel een strenge als duistere kant, wat deze personages, die wij zo graag haten, goed weergeeft. De productie onthulde ook een opnamegeheim waardoor je anders naar de serie anders gaat kijken: hoe donkerder de kleren, hoe machtiger het personage. Dit geldt voor de commandanten, maar ook voor de echtgenotes. Dat zegt veel over de status van elk van hen! Nick, bijvoorbeeld, is voortdurend erg donker gekleed, wat lijkt te betekenen dat hij belangrijker is in het Gilead-systeem dan wij denken.

De Martha's in werkkleding

Van alle klassen in Gilead hebben de Martha's de minst herkenbare kleding. En dat is geen toeval! Ze wonen als huishoudsters in bij de hooggeplaatste families van Gilead, maar ze mogen niet opvallen. Hun outfits zijn onopvallend, zodat zij zelf het evenwicht in huis niet verstoren. De kleuren die ze moeten dragen hebben dus geen ander doel dan hen onzichtbaar te maken. Het is een bijzonderheid of handicap die ze tot een troef hebben gemaakt, want zij kunnen alles zien, alles horen, en vooral zich verplaatsen zonder gezien te worden. Het is dit voordeel dat ze aan het einde van het derde seizoen gebruiken om te vluchten.

De militaire tantes

In haar roman 'The Scarlet Handmaiden', waarop de serie is gebaseerd, vermeldt Margaret Atwood dat de ‘Aunts’ of tantes in het bruin gekleed zijn, maar zij geeft geen verdere details. De kostuumontwerpers van de serie kregen veel vrijheid bij het ontwerpen van hun outfits. Zij baseerden zich op twee invloeden die de rol van de tantes samenvatten. Allereerst vinden we in hun kleding een gelijkenis met religieuze monniken, dankzij de kleur en de gekozen vormen. Ten tweede is er een militant aspect aan het kostuum toegevoegd. Het kan trouwens niet worden ontkend dat de uniformen van de tantes hen op soldaatjes doen lijken. Deze twee inspiraties maken deze hoeders van het religieuze denken en de zuiverheid van de dienaren even streng en wreed als vroom en streng, en dat is waar het bij hun kostuums allemaal om draait. 
 
Bekijk nu het vierde seizoen in de Movies & Series-catalogus! Wil je je geheugen opfrissen? Ja kan ook de eerste drie seizoenen opnieuw bekijken. Ontdek het volledige aanbod Movies & Series via de tv-optie 'All Stars' van Proximus Pick.
 
Lees hier alles over 'The Handmaid's Tale':

Een terugblik op de voorbije drie seizoenen van The Handmaid’s Tale!
Wat heeft seizoen 4 van 'The Handmaid's Tale' volgens de trailer voor ons in petto?
Hoe Elisabeth Moss een begrip werd door 'The Handmaid's Tale'
Hoe de serie 'The Handmaid's Tale' een feministisch symbool werd
Deze beroemdheden zijn dol op ‘The Handmaid’s Tale’
Vijf verschillen tussen de serie en het boek van ‘The Handmaid’s Tale’
Van ‘Gilmore Girls’ tot ‘The Handmaid’s Tale’: de opkomst van Alexis Bledel
Deze anekdotes zullen je kijk op 'The Handmaid's Tale' veranderen
Een terugblik op de vier meest inspirerende vrouwen in ‘The Handmaid’s Tale’
Waarom 'The Handmaid's Tale' zo angstaanjagend is
De geheimen achter de plot van 'The Handmaid's Tale'
'The Handmaid's Tale': deze liedjes versterken de plot van de serie

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top