Het is een tijdje geleden dat we nog iets schreven over Pokémon. Er zijn ondertussen wel wat aankondigingen geweest en er vonden ook tal van evenementen plaats. Om nog maar te zwijgen van alles wat nog op de planning staat. De regionale finals van de Players Cup IV of de nieuwe MOBA Pokémon Unite, die in de voetsporen van League of Legends probeert te treden. We overlopen ook nog enkele andere toernooien zoals de Play! Pokémon Championship 2022 of de nieuwe ranked combats in augustus.

De regionale finals

In de week van 19 juni namen 256 spelers van overal ter wereld (behalve uit Oceanië) het onderling tegen elkaar op om nu met nog maar 16 spelers over te blijven. Die staan sinds 3 juli lijnrecht tegenover elkaar in een tabel met dubbele eliminatie.

Maar wat zijn nu net de regels van het toernooi? De Pokémon komen uit de twee laatste games en de wedstrijden worden duo 4vs4 gespeeld (spelers konden wel nog 6 Pokémon kiezen en die kregen automatisch level 50 aangeduid).

De Pokémon die mochten deelnemen zijn:

Pokémon 001 tot 400 Van de Galar-Pokédex
Pokémon 001 tot 210 van de Pokédex Isle of Armor
Pokémon 001 tot 210 van de Pokédex Crown Tundra
De familie van Treecko en Rowlet
De familie van Torchic en Litten
De familie van Mudkip en Popplio
Alle vormen Gigamax van de Pokémon hierboven zijn toegelaten.
Speciale Pokémon (Legendaries): (Raikou, Entei, Suicune, Latias, Latios, Uxie, Mesprit, Azelf, Heatran, Regigigas, Cresselia, Tornados, Thundurus, Landorus, Tapu Koko, Tapu Lele, Tapu Bulu, Tapu Fini, Zeroid, Buzzwole, Pheromosa, Xurkitree, Celesteela, Kartana, Guzzlord, Poipole, Naganadel, Stakataka, Blacephalon.)
Speciale Pokémon (voornaamste Legendaries): (Mewtwo, Lugia, Ho-Oh, Kyogre, Groudon, Rayquaza, Dialga, Palkia, Giratina, Reshiram, Zekrom, Kyurem, Xerneas, Yveltal, Zygarde, Cosmog, Cosmoem, Solgaleo, Lunala, Necrozma, Zacian, Zamazenta, Eternatus of Calyrex. Slechts één is toegelaten per ploeg.)

In Europa zijn het de Duitser Fevzi “Fevzioe” Özkan, de Italiaan Leonardo “Ilbona” Bonanomi, de Spanjaard Antonio “Rahxen” Sánchez Cervan en de Cubaan Kevin “Lil Bo Peep” Salvetto (hij woont in Italië) die de top 4 vormen.

Fevzioe en Ilbona namen eerder deel aan het Regional Championship van Keulen (VCG) en haalden daar de top 8 en de top 16 in die competitie. Rahxen en Lil Bo Peep zijn twee nieuwe figuren in de competitie. Zoals je kan zien aan de samenstelling van de teams, hadden de spelers wel wat inspiratie. Al zijn er ook enkele Pokémon die terugkeren in de teams.

De vier spelers nemen het nu op tegen 12 andere spelers, waaronder ook de Amerikaan Jamesspeed1, die de top 4 haalde in de Pokémon World Championships van 2019. Afspraak op 17 juli om de weg naar de finale van de Players Cup te volgen. De vierde ondertussen al.

Nog even meedelen wat de spelers kunnen winnen in deze competitie voor Sword & Shield. De eerste krijgt 5000$, de tweede neemt 3500$ mee naar huis en de derde moet tevreden zijn met 2500$. De prijzenpot wordt nadien beetje bij beetje minder en de speler op plek 13 krijgt 250$.

In de totaal bedraagt de prijzenpot voor de verschillende competities TCG, Pokken & Pokémon Sword & Shield maar liefst 45 000$, een proevertje voor de jaarlijkse competities van wereldniveau.

In het spoor van League of Legends

Nog iets om naar uit te kijken: de release van Pokémon Unite, de nieuwe MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) die ontwikkeld wordt door TiMi Studios en Tencent.

Het spel, dat in de voetsporen treedt van League of Legends (kennen ze misschien een gemeenschappelijke kennis?), komt in de loop van deze maand uit voor de Nintendo Switch en in september volgt een mobiele versie. Een release op PC is mogelijk, als de game een buzz weet te creëren.

Er zijn nog bijzonder weinig details geweten over de game. Je kan je wel inloggen op je account van Nintendo of de Trainers Club om toegang te krijgen tot je gegevens op eenders welk apparaat. Het is ook al geweten dat de spelers het 5vs5 moeten opnemen en er zijn ook al enkele speelbare Pokémon gekend: Pikachu, Charizard, Snorlax, Crustle, Greninja, Eldegoss, Talonflame, Lucario, Venusaur, Mr. Mime, Slowbro, Absol, Machamp, Wigglytuff, Alolan Ninetales, Cramorant, Gengar, Garchomp en Cinderace.

Heeft deze game alles om het te maken? We weten het binnenkort!

De weg naar de kampioenschappen

Het seizoen 2022 van de kampioenschappen wordt momenteel voorbereid en het is mogelijk dat we binnenkort met publiek kunnen genieten van het spektakel, als de organisatoren toestemming krijgen van de lokale autoriteiten en de volksgezondheid dat toelaat.

De evenementen Play! Pokémon blijven nog even on hold staan buiten Australië en Nieuw-Zeeland, maar het volgende seizoen wordt het Wereldkampioenschap Pokémon normaal gezien georganiseerd in Londen in augustus 2022.

Er zijn al enkele details bekend voor het kampioenschap:

De leeftijdscategorieën voor de spelers voor het seizoen 2022 stijgen met een jaar in vergelijking met het seizoen 2020:

Categorie junior: spelers geboren in 2010 of later. Categorie senior: spelers geboren in 2006, 2007, 2008 of 2009. Categorie master: spelers geboren in 2005 of eerder.

Het Wereldkampioenschap 2022 duurt vier dagen en begint op een donderdag. Enkele spelers zullen hierdoor in een hogere categorie terechtkomen. Als een speler zich bij de juniors wist te plaatsen voor het toernooi en nu een senior is, of een senior wist zich te plaatsen maar is ondertussen een master geworden, dan speelt hij in die categorie op de eerste dag van het kampioenschap.

De Championship Points (CP) die de spelers in 2020 hebben verzameld, worden overgezet naar het seizoen 2022 en ze kunnen de punten blijven verzamelen tijdens het seizoen.

Er zijn twee kwalificatiedrempels gebaseerd op het aantal CP’s:

Spelers van donderdag: de spelers die in 2020 voldoende punten wisten te verzamelen en de spelers die al gekwalificeerd waren voor de kampioenschappen in 2020.
Spelers van vrijdag: de spelers die de nieuwe drempel halen in 2021 of 2022, wanneer meer info geweten is over de verschillende kwalificatietoernooien. De spelers die voldoende punten hebben behaald voor vrijdag, spelen niet op donderdag.

Andere informatie wordt nog meegedeeld in de loop van het jaar. We kijken nu al uit naar het kampioenschap dat de beste trainers ter wereld verzamelt onder één dak.

Nog een klein toernooi in de maand augustus?

Op één augustus begint ook een nieuwe seizoen ranked matches. Seizoen 10 al voor Pokémon Sword & Shield.

Als we kijken naar de regels, zien we dat een legendarische Pokémon, normaal gezien verboden is, maar nu wél wordt toegestaan. Dynamax wordt dan weer verboden. Alle andere Pokémon van de Pokédex Galar, Isle of Armor en Crown Tundra, en enkele andere Pokémon, mogen gekozen worden.

Enkel Pokémon die je hebt gevangen in Pokémon Sword of Shield, of Pokémon die het icoontje van conformiteit dragen, mogen deelnemen. Alle Pokémon zijn level 50, ook de Pokémon die een hoger niveau hebben. Je mag ook geen twee dezelfde Pokémon gebruiken in hetzelfde team en ook hetzelfde item twee keer gebruiken mag niet.

Ook niet vergeten dat de twee volgende games niet meer lang op zich laten wachten. Pokémon Brilliant Diamond en Shining Pearl komen beide uit op 19 november 2021.

Een officiële datum voor de nieuwste telg uit de familie, Pokémon Legends: Arceus, is ook gekend: 28 januari 2022. Deze game verandert misschien wel alles voor de fans.

We wensen jullie een fijne vakantie en tot binnenkort voor een nieuwe korte recap over Pokémon.

Bron: ©2021 Pokémon. ©1995-2021 Nintendo/Creatures Inc. /GAME FREAK inc.