Belg Vrenz Bleijenbergh maakt een rondreis langs NBA-franchises in afwachting van de Draft

Basketbal | De NBA is de ultieme droom voor jonge basketballers. Vele Belgen hebben hun geluk beproefd aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, evenwel zonder succes. Antwerpenaar Vrenz Bleijenbergh gaat proberen om Axel Hervelle op te volgen, hopend op een beter lot.

Door Proximus

Deel dit nieuws

De naam van Vrenz Bleijenbergh begint in de Verenigde Staten langzaam weerklank te vinden bij NBA-scouts en -specialisten. Terwijl de finales in volle gang zijn, bereiden de franchises zich al voor op de volgende ronde en het eerste grote evenement: de Draft.
 
Deze draft, het jaarlijkse selectiesysteem dat in de NBA gehanteerd wordt om de teams toe te laten nieuwe spelers te kiezen, zal plaatsvinden op 29 juli. Begin juni kondigde onze landgenoot aan dat hij hoopte in de eerste of vroege tweede ronde te worden opgesteld. De Antwerp Giants-speler heeft deze week de ronde gedaan langs enkele franchises die geïnteresseerd zijn in zijn profiel. Hij is al bij Oklahoma City, Memphis, Sacramento, Charlotte en Dallas langs geweest of zal er nog langsgaan. 
 
Een interessant profiel
 
Het feit dat de 20-jarige speler door deze franchises wordt uitgenodigd, is al een positief signaal. Ondanks zijn lengte van 2m08 is de Belgische vleugelspeler vrij beweeglijk, kan hij vlot de bal hanteren en naar zijn teamgenoten verdelen, maar ook van op afstand werpen. Tijdens deze Draft Combine zal de speler, evenals de andere kandidaten, vanuit alle invalshoeken worden geanalyseerd. Het is met andere woorden een grote kans voor onze landgenoot om zichzelf te bewijzen. 
 
Vrenz Bleijenbergh had een gemiddelde van 9,5 punten, 5,4 rebounds en 3,9 assists per wedstrijd in net geen 27 minuten en heeft een geweldig seizoen achter de rug bij Antwerp. Als het feit dat hij geen Amerikaan is tegen hem kan spelen, moeten we niet vergeten dat Europese spelers de laatste jaren in de NBA zijn opgevallen. De Belg wordt door sommige volgers vergeleken met Aleksej Pokuševski, de Serviër die vorig jaar door OKC werd opgesteld.
 
Beter doen dan Hervelle
 
Tot nu toe is er slechts één Belg in geslaagd om in de NBA te worden opgesteld: Axel Hervelle. In 2005 werd hij door Denver geselecteerd als 52e pick, d.w.z. in de tweede ronde. Maar Hervelle heeft nooit de kans gehad om in een grote competitie op het basketveld te staan. De eerste ronde van de draft, van de plaatsen 1 tot en met 30, biedt spelers een contract van twee jaar maar de plaatsen 31 tot en met 60 garanderen helemaal niets. 
 
Bleijenbergh hoopt in de voetsporen te treden van DJ Mbenga, die na een explosieve groei in de Belgische competitie in 2004 de aandacht trok van Dallas en rechtstreeks een contract bij de Texaanse club aangeboden kreeg. Hij is dus de eerste Belg die in de NBA heeft gespeeld, maar ook de eerste uit ons land die in 2009 en 2010 NBA-ringen heeft gewonnen, ondanks zijn status als reserve bij de Lakers. 
 
De komende weken zullen cruciaal zijn voor Vrenz Bleijenbergh, die alvast het talent lijkt te hebben om zijn weg te vinden in de beste competitie ter wereld. 
 
Volg de NBA Finals op de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in het Proximus Pickx All Sports-pakket.
 
Het NBA Finals schema:
 
Maandag 12 juli 2u: Milwaukee Bucks - Phoenix Suns
Donderdag 15 juli 3u: Milwaukee Bucks - Phoenix Suns
Zondag, 18 juli 3u: Phoenix Suns - Milwaukee Bucks
Woensdag 21 juli, 3u: Milwaukee Bucks - Phoenix Suns
Vrijdag 23 juli, 3u: Phoenix Suns - Milwaukee Bucks

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top