De Duitse overheid gaat de inreisbeperkingen voor mensen uit Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, India en Nepal gevoelig versoepelen.
De vijf landen zullen vanaf woensdag een status hebben van 'gebieden met een hoge incidentie', in plaats van 'virusvariantgebieden', meldt het toonaangevende instituut Robert Koch (RKI). Dat betekent dat alle mensen opnieuw naar Duitsland kunnen. Voor wie volledig gevaccineerd is of hersteld is van het coronavirus, geldt geen quarantaineverplichting meer. Voor anderen wordt die quarantaine ingekort.
De landen werden bestempeld als virusvariantgebieden. Dat betekent dat luchtvaartmaatschappijen, bus- en treinmaatschappijen geen mensen uit die gebieden naar Duitsland mogen vervoeren, tenzij ze Duitse burgers zijn of een woonplaats in Duitsland hebben. Wie Duitsland uit zo'n gebied binnenkomt, moet gedurende veertien dagen in quarantaine, ook als die persoon volledig gevaccineerd of genezen is.
Met de lagere risicostatus is het reisverbod opgeheven. Wie niet gevaccineerd is of genezen van het virus, moet nu voor tien dagen in quarantaine. Dat kan beperkt worden tot vijf dagen door een tweede test af te leggen.